28 oktober 2014

4 SNABBA Magnus Bohman/Imperial

Sju år efter det senaste albumet släpper José Gonzales sitt nya album Vestiges & Claws i februri. MI kollade med Magnus Bohman på Imperial Recordings varför det dröjt.

Sju år är en lång tid även i dessa allt mindre albumfokuserade tider – varför har det dröjt?

– Det kan verka som en väldigt lång tid sedan förra albumet släpptes. Det var
ju sju år sedan förra skivan In Our Nature kom. Men förutom att ha släppt två album med sitt band Junip och turnerat världen över, både med Junip och som soloartist, så har José skrivit låten Far Away som var med i spelet Red Dead Redemption år 2010 och som vann Best
Song In A GameSpike Video Game Awards i Los Angeles. Dessutom var José djupt involverad i soundtracket till Hollywoodfilmen The Secret Life Of Walter Mitty, av och med Ben Stiller, som hade premiär tidigt 2014. Mest framträdande var låtarna Step Out och Stay Alive.

Vad är det för platta vi får?

– Ett väldigt starkt album. Tänkt som den naturliga tredje delen i en akustisk trilogi, så är Vestiges & Claws en avskalad uppsättning låtar med Josés intima sångstil och avancerade spelteknik. Det är låtar som samtidigt ofta har påfallande rytmisk karaktär. Enligt José själv, så märkte han att de flesta låtarna blev bättre med extra gitarrer, mer beataktig perkussion, och med fler körer. Man kan säga att det är en mer spännande och varierad skiva.

Vad har Imperial pysslat med under de här åren?

– Under några år släppte vi album med ett antal andra artister. De senaste
åren har vi till stor del fokuserat på saker utanför Imperial i väntan på
Josés tredje album.

Du har själv aktiviteter utanför Imperial?

– Ja, framför allt min egna label Dumont Dumont. Där kommer jag att släppa ett
par nya singlar i början av nästa år. Jag har släppt Berlin EP med RY X (från Australien- MI:s anmärkning) som fick ett otroligt bra genomslag i vintras. Jag fick in låten Berlin i senaste kampanjen för Sony Bravi 4K som gick på TV i England, Tyskland, Frankrike. Sony 4K: http://www.youtube.com/watch?v=q2DdtkDK7w0. Den låg på topplistorna i England, Tyskland, Frankrike och Belgien.

– Nu har jag gått över till att hjälpa RY X med att bygga upp hans egna label Transmodern där jag gör jobbet world wide tillsammans med management. Jag är väl hans högra skivbolags-hand kan man säga. RY X släpper singeln Sweat 2 februari, men vi smyger ut en 7″ redan 21 november.

Lars Nylin