16 oktober 2014

SPOTLIGHT Avicii ”The Days”

Hur får elektronisk dansmusik egentligen låta? Frågar man Avicii blir svaret förmodligen ”precis hur som helst”. Med The Days plockar han åter in okonventionella referenser i sin musik och resultatet blir – en klassisk rockhit.

Med albumet True visade Tim Bergling , alias Avicii, att country och dansmusik visst kan ta en svängom. En pardans som visserligen företogs av Rednex redan i början av 90-talet, men vem hade trott på en comeback? Säkerligen inte publiken på Ultra Music Festival i Miami 2013, som blev både förvirrad och förbannad när den fick se sin EDM-hjälte ta upp en violinist och en sångare (Aloe Blacc – av sura twittrare kallad ”gammal gubbe”) på scenen. Chockvågor gick över Internet och flera dansmusikbloggar kallade tilltaget en ”karriärdödare”.

Nu blev det ju inte riktigt så. Wake Me Up har toppat listor över hela världen, legat tvåa i USA och blivit Spotifys mest streamade låt någonsin.

På nya The Days mixar Avicii åter musikgenrer. Den kunde lika gärna vara en rocklåt. Riffet som växelvis spelas av en akustisk gitarr och en keyboard, kunde vara en elgitarr och orgelsolot på slutet ett klassiskt elgitarrsolo (eller varför inte saxofonsolo?). Texten, som skrivits av Brandon Flowers från The Killers, är en klassisk rocktext med vi-mot-världen-känsla och Robbie Williams sånginsats är bredbent och kraftfull.

Tim Bergling (Sony/ATV Music Publiching) anger själv band som Toto och Queen som referenser. Han har velat utforska musiken han vuxit upp med och syftet är att än en gång visa på dansmusikens möjligheter. Som medkompositörer har han dessutom popmakarna Salem Al Fakir (Pompadore Publishing) och Vincent Pontare (Universal Music Publishing).

Rock-Avicii väcker inte samma chockvåg som country-Avicii. Här är marken inte lika minerad, rocken har redan parats med en mängd andra genrer och Avicii är just nu heller inte ensam om att vilja bända ramarna för vad dansmusik får innehålla. Kollegan David Guetta plockar till exempel upp pop- och funkinfluenser i nya Dangerous, som sjungs av singersongwritern Sam Martin.

Om housen har haft sin storhetstid på listorna återstår att se, men Avicii visar i alla fall att han inte ämnar sjunka med skeppet. The Days är omöjlig att inte ryckas med i. En klassisk rockhit i modern kostym. Etta på Sverigetopplistan och topp fem på Spotify såhär långt. Entrén på plats 78 på Billboards hot 100 är kanske blygsam, men rimligtvis bara början.

Albumet Stories kommer under våren 2015.

Christel Valsinger