15 oktober 2014

JAZZKATTEN Hederspris till Georg Riedel

På årets P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm i tisdags tilldelades Georg Riedel hederspriset Guldkatten för att ha ”lotsat svensk jazz in i nya rum för nya möten”. Svante Henryson vann kategorin Årets musiker, Elsa Bergman blev Årets nykomling, priset för Årets grupp gick till Daniel Karlsson Trio och Cecilia Persson utsågs liksom 2012 till Årets kompositör.  

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993. Vinnarna utses av en jury bestående av Sveriges Radios jazzproducenter, musikjournalister, musiker och två gästmedlemmar som själva anmält sitt intresse. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2. Vinnaren av hederspriset Guldkatten utses dock av P2:s jazzredaktion och tilldelas någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz.

P2 Jazzkatten 2014

Årets musiker: Svante Henryson, cellist, kontrabasist och elbasist
Motivering: En gränslös upptäcksresande som obesvärat rör sig i det musikaliska landskapet. Lika hemma i hela världens musik, i symfoniorkestern, på rockscenen eller i den lilla intima jazztrion sätter han sin omisskännliga prägel på allt han lägger händerna på. I hans närvaro förvandlas det ordinära till något extraordinärt och lysande.

Årets nykomling: Elsa Bergman, kontrabasist
Motivering: En gränslös och fördomsfri frontfigur, tongivande för den nya generationen improviserande musiker. Nu kliver hon självklart upp på scenen med Mina kompisars kompisar, Attack, Hästköttsskandalen med flera och det lär bli många, många fler…

Årets kompositör: Cecilia Persson
Motivering: En frisk vind som hittat nya vägar in och ut ur jazzen. Årets kompositör verkar i både det lilla och det stora formatet, där den personliga stilen formuleras lika tydligt vid pianot som genom stora ensembler. Den musikaliska tekniken är säregen och kompositionerna knivskarpa, där hennes förmåga att uppfinna nya tonberättelser verkar växa år för år.

Årets grupp: Daniel Karlsson Trio
Motivering: Som en frisk, saltstänkt vind har trion dragit in i den svenska jazzens farvatten, med ett uttryck som spänner alltifrån en stilla bris till styv kuling.

Guldkatten: Georg Riedel
Motivering: En musikalisk och geografisk gränsöverskridare som lotsat svensk jazz in i nya rum för nya möten. Med det komplexa och genialt enkla har han gett Sverige mer än jazz på svenska.

– Det känns hedrande att vinna Guldkatten, säger Georg Riedel. Jag kanske inte inser varför just jag ska ha den men det är roligt att det finns andra som tycker det. Under all min verksamhet, både barnvisor och annat, har jag alltid indoktrinerat publiken med jazzimprovisationer som jag sprängt in här och där.

På årets prisgala uppträdde förra årets vinnare Fire! Orchestra (som gjorde årets enda Sverige-spelning), Mariam Wallentin (både med Wildbirds & Peacedrums och som Mariam the Believer) sa,t Anna Högberg med Se & Hör. Anna-Lena Laurin premiärspelade ett beställningsverk från P2 med sin ensemble Laurin/Bergcrantz Project featuring Victor Lewis.

Programledare för kvällen var Miriam Aïda och Johannes Lundberg från P2 Live-redaktionen.

Claes Olson

Länk:

P2 Jazzkatten 2014 direktsändes i P2 och finns i appen Sveriges Radio Play samt på P2:s hemsida: http://sverigesradio.se/p2