9 oktober 2014

4 SNABBA Lena Åberg Frisk / Stockholm Jazz Festival

I helgen drar årets upplaga av Stockholm Jazz Festival igång. Under ledning av festivalens vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk har festivalen genomgått en exceptionell utveckling och vuxit sig allt större och bredare för varje år.

Hur känns det så här dagen innan, festivalgeneral Lena Åberg Frisk?

– Fantastiskt! Vi är ett litet men väldigt tajt team som verkligen tycker om att arbeta tillsammans och den ökade biljettförsäljningen gör att vi faktiskt redan i början av veckan uppnådde budget vad gäller intäkter! Nu längtar vi efter alla magiska konserter.

Vilka är de viktigaste förändringarna och förbättringarna jämfört med förra året?

– Det som är lättast att se är att vi ökat antalet dagar och att vi finns på många fler platser. Jag är också väldigt glad att mångfalden är så stor i år. Nykomlingar, avantgarde och etablissemang både bland arrangörerna och på scenerna. Artister från stora delar av världen och bevakning från Europas största kulturkanal Mezzo som gör en av sina mycket ovanliga livesändningar markerar oss internationellt på en helt ny nivå.

– Jazzen är verkligen stark och spännande just nu!

Tror du att Stockholm Jazz Festival som arrangemang kan ha nått taket nu eller kan den växa ytterligare?

– Årets utökade festival är vårt sätt att möta det enorma trycker från publik och bransch. På sikt tror vi att vi kan växa betydligt, men om det blir redan till nästa år får utvärderingen visa! Att växa är inget självändamål.

Vilka bland årets många inslag ser du personligen mest fram emot?

– Vi har legender och internationella stjärnor i programmet, men personligen är jag mest nyfiken på de jag inte sett live tidigare – Jarrod Lawson, Julia Biel, Hanna Paulsberg och många andra. Hoppas också att jag ska hinna besöka till exempel Coco Chanel på Bar Brooklyn, Janne Kullhammar i Brännvinskungens sal och Tik Ti Bom. Och alltid 30-mannabandet Fire Orchestra!

Claes Olson