6 oktober 2014

4 SNABBA Stefan Ölvebring / Popfakta.se

Under måndagen lanserades den nya tjänsten Popfakta.se. MI passade på att ställa fyra snabba till Stefan Ölvebring, arkivchef Svenskt Rockarkiv.

Vad är Popfakta?

– Popfakta är världens djupaste databas för svensk populärmusik. Bakom databasen ligger organisationen Svenskt Rockarkiv.

Vilken information kan man hitta i databasen?

– Allt som finns angett på konvoluten på de utgivningar som Svenskt Rockarkiv har samlat på sig genom åren. Alla medverkande personer, skivbolag, förlag, studior m.m. går att söka på i basen. För varje medverkande person listas deras utgivningar, allt från demo- och promoutgivningar till officiellt utgivna fonogram. Även deras medverkan på andra artisters alster listas. Är man intresserad av att se vilka producenter som jobbat i en viss studio, ett visst år eller hur många låttitlar som har ordet kärlek i sig, kan man söka på det. Kort sagt all information kring allt från dansband till dödsmetall finns på Popfakta.se

Hur länge har ni jobbat med det här?

– Arkivet har funnits sedan 1993. Från början var det lokaliserat i Stockholm men flyttade till Hultsfred 2003 och finns nu i Rock City-huset. Det stora katalogiseringsarbetet startade först 2005, så under de senaste 9 åren har vi jobbat med databasen. Sammanlagt har vi lagt ner cirka 6000 timmar på programmering av databas och sökmotor samt över 100 000 timmars arbete på inmatning av information. Arbetet är på inga sätt klart i och med detta utan en ständigt pågående process för att göra basen så komplett och korrekt som möjligt.

Vad är förhoppningarna och förväntningarna inför framtiden?

– Förhoppningarna är att Popfakta kommer vara det självklara besöket för den som vill hitta information kring svensk musik. Vi hoppas även att artister, skivbolag eller andra vill hjälpa till att göra databasen så komplett som möjligt genom donationer av skivor som fattas i arkivet eller information kring utgivningar som behöver kompletteras. Vidare så önskar vi förstås att Svenskt Rockarkiv skall bli ett mer komplett arkiv, även kring andra objekt än skivor. Arkivet samlar på allt som har med svensk populärmusik att göra, allt från plektrum till turnébussar finns idag i arkivets samlingar. Sammanlagt innehåller arkivet idag över en halv miljon objekt.