23 september 2014

4 SNABBA Mattias Wachtmeister / Kanalen / Extensive

Mattias Wachtmeister, i många år A&R-profil på Warner Music, finns numera hos Extensive Music. MI kontaktade honom eftersom hans YouTube-kanal, kort och gott ”Kanalen”, passerat 2 000 000 visningar. Det var dock svårt att stoppa honom från att berätta även om hans aktuella artistprojekt… 

Varför startade du ”Kanalen”?

– ”Kanalen” (youtube.com/mattiaswac) var ursprungligen enbart mitt privata arkiv, med enda egentliga syfte enkel tillgänglighet och sparat diskutrymme.  ”Storbolags-online” var vid den här tiden inte utrustat med egen personalresurs, än mindre digital avdelning och skulle det finnas en YouTube-kanal för Warners musik fick jag sköta den själv vid sidan av mitt jobb som A&R-ansvarig. Men på denna kanal kunde jag inte lägga ”eget filmat amatörmaterial”, varför jag rätt tidigt också startade den dolda ”Kanalen”.  När artister eftersom fick veta att jag oftast filmade när jag gick på konserter, showcases eller replokalsbesök var det flera som bad att själva få titta. Snart så undrade de om de kunde få använda/läggs ut materialet.

– För min egen del, i ett jobb som i det närmaste krävde att jag såg uppemot 5-10 band live varje vecka, kunde jag känna att det var i stort sett nödvändigt att filma för att senare kunna ha att ett underlag. Att detta arbetsmaterial fyllde det här oavsiktliga syftet och nu några år senare känns som ett spännande arkiv är verkligen roligt. Utöver det 1000-tal klipp som ligger uppe ser jag i dag att jag har över 3000 olistade klipp. Saker som måste ligga dolda antingen för att artisten bett att det inte ska finnas ute offentligt. Eller så kände jag att den tekniska kvaliteten inte höll.

Vilka tror du tittar och vilken sorts reaktioner har du fått av de filmade?

– Det roliga är förstås att YouTube har en så fantastisk räckvidd. De snart 500 prenumeranterna kommer verkligen från hela världen. Jag kan nog inte säga att det finns en fast publik, bruset är rätt stort och det här är verkligen mest en rolig sidoeffekt för mig. Men visst är det roligt när jag ser hur någon som följer en artist återkommer och kommenterar om annat och jag då i ett litet format blir en del av att bygga en viral grund för en ny artist – oavsett om det är någon jag jobbar med eller inte.  Sen finns det förstås många ”YouTubers” som både kritiserar tekniskt och berömmer, ljud, bild och redigeringsmässigt.

Vilken är ditt eget favoritklipp av de 1034?

– Faktiskt omöjligt att säga. Grunden för filmandet är ju faktiskt att jag tycker det är kul att gå på spelningar,nästan helst med band jag aldrig sett förut. Brukar alltid kolla själv dagen efter för att se och höra (även om ljudet förstås verkligen inte är av proffskvalitet), så oftast skulle jag helt enkelt säga att det senaste är min nya favorit.

– Måste jag säga ett skulle jag säga den Stockholmsbaserade gatumusikanten Dave R Stewart, som uppenbarligen har en rejäl publik i Polen. Jag spelade in honom på GatuMusikant-SM 2011 där han gjorde sin tunga tolkning av Jason Mraz I’m Yours. Min speciella bonus var att få med att smalspårslokomotivet Hamra gör en snabb cameo. För mig som tillbringade min barndoms somrar på den stationen blev det en lite det bästa av två världar i ett klipp. https://www.youtube.com/watch?v=96bF9Px9Oqc

Vad pysslar du med just nu på artistfronten?

– På Extensive Music fokuserar vi under hösten på tredje albumet från vår internationella stjärna Arash. Där vi nyss släppt S L R, en duett med T-Pain. Men själv jobbar jag ju mest med att ta fram nya kommande projekt. En akt som vi gått ut med är den nyss till Stockholm inflyttade Ugandiske gospelartisten Hanson Baliruno. https://www.youtube.com/watch?v=R8VteN2QvQc. Som vi siktar på att ta i en europeisk Afrobeat-riktning med första singeln Love Letter.

– Vid sidan om Extensive jobbar jag sedan jag lämnade Warner för två år sedan med den vandrande singer/songwritern Stiko Per Larsson. Där vi just nu planerar våren 2015 med ny musik och en ny vandringsturné till förmån för SOS Barnbyar. Även om jag kanske sa att jag verkligen inte såg mig som ”frilans-A&R” är det ju ändå så att ett par projekt som kändes så starka och angelägna att jag verkligen inte kunde motstå att få vara involverad…

– Norrländska Kitok som genomgått en magnifik transformation där Stålet-frontmannen Magnus Ekelund kommit ut som sitt samiska jag och ger oss en helt ny syn på vad det innebär att vara ett ”rock-hiphop-hopp”. Paradise Jokkmokk är nya singeln från novemberalbumet med samma titel. Det släpps på Universals label Svenska inspelningar i samarbete med United Stage. https://www.youtube.com/watch?v=_qHPnnazBZc

– Svenska/eritreanska debutanten Sara Charismata släpper sin musik på egen etikett Balls n Dress. Med en vision om att ta tillbaka ”meningen med musiken”, ett eget tilltal och en förmåga att utrycka detta både i text och musik så finns det få saker som är så inspirerande som att jobba med nya artister precis före och under debut-fasen, jag tror att Sara verkligen är en röst många kommer att bli berörda och inspirerade av! https://www.youtube.com/watch?v=CMsAM3Tv2S0

Lars Nylin