28 tävlande bidrag, fler låtar i finalen och ett tak för antal röster per telefonabonnemang – det är nyheterna i Melodifestivalens regelverk.
Melodifestivalens regelverk har utvecklats och ändrats genom åren, men antal tävlande bidrag har varit samma sedan turnéstarten 2002. Nu väljer SVT att ändra på det.
– Vi försöker se över och göra nytt varje år. Nytt i år är att 28 bidrag tävlar – att vi får se sju artister i deltävlingarna. Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, ett sätt att öppna upp för att skapa mer livekänsla och att ge varje låt och artist ett större utrymme, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen 2015.
Även Andra chansen har sett olika ut. I år renodlar man programmet genom att de bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i de fyra deltävlingarna möts i fyra dueller. Vinnarna i varje duell går sedan vidare till finalen.
– Med den nya formen i Andra chansen kommer vi i år att ha 12 bidrag istället för 10 som tävlar i finalen. Tittarna kommer att ha ytterligare två favoriter att rösta på – vilket vi hoppas att de uppskattar, säger Christer Björkman.
När det gäller röstningen så har man valt att gå samma väg som i Eurovision Song Contest. Där har man ett tak på 20 röster per telefon och bidrag. Det innebär att man kan ringa och sms:a max 20 gånger på varje låt, men att man kan rösta på så många låtar man vill i varje program.
Liksom de senaste åren har urvalsjuryn i uppdrag att utse hälften av de tävlande bidragen, i år sammanlagt 14 bidrag (13 från ordinarie tävling och ett från allmänhetens inskick). Tävlingsproducenten utser 13 bidrag, och därtill kommer artisten från P4-tävlingen Svensktoppen nästa.
Lars Nylin