16 september 2014

ORGANISATION Skapelsen skriver om musikhistorien

Musikhistorien är skriven av, för och om män, sägs det. Med projektet SKAPELSEN vill SKAP bidra till att lite ändra historieskrivningen.

Redaktör för SKAPELSEN är journalisten Sara Martinsson. Hon skriver i ett pressmeddelande:

– SKAPELSEN är ett försök att uppmuntra alltifrån medier till utbildningar och branschfolk att börja fundera över hur de väljer, hur de jobbar och vad de hyllar. Vilka vi varje dag tillskriver värde. SKAPELSEN är också ett sätt att ge musikälskare möjligheten att revidera historieskrivningen. Vem har varit viktig för just dig?

Projektets stomme är en sajt med namnet SKAPELSEN.com, som enligt avsändarna vill inspirera och låta människor hitta nya förebilder, den vill samtidigt väcka tankar kring historieskrivning och hur den går till. I SKAPELSEN ingår också en kortfilm på tre minuter där kända musiker tackar och hyllar personer som betytt mycket för dem. Regissör är Laerke Herthoni och bland de medverkande finns Robyn, Linda Pira, Annika Norlin, Petter, Neneh Cherry, Silvana Imam, Mando Diao, Lilla Namo och Jenny Wilson. Med SKAPELSEN kommer också en podcast, Skaparna, där musikjournalisterna Sara Martinsson (P3, DN) och Rebecka Hedström (Nöjesguiden) samtalar med några av de mest intressanta musikskaparna i landet just nu, som Seinabo Sey, Eva Dahlgren, Veronica Maggio och Titiyo.

– Med SKAPELSEN demokratiserar vi historieskrivningen och låter andra än de som brukar göra det få ge sin bild av musikhistorien, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda i pressmeddelandet.

Lars Nylin

Bilden: Sara Martinsson är redaktör för SKAPELSEN.com och leder podcasten Skaparna tillsammans med Rebecka Hedström. Foto: Helena Havlund.