16 september 2014

MUSIKPRIS P2 Jazzkatten 2014

Sveriges Radio har tillkännagivit nomineringarna till Sveriges största jazzpris, P2 Jazzkatten. Bland de nominerade återfinns bland andra den just nu dubbelt albumaktuelle Daniel Karlsson (bilden). Vinnarna i de fem kategorierna avslöjas tisdag 14 oktober på den direktsända P2 Jazzkatten-galan från Fasching i Stockholm.

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993. I sommar har P2:s lyssnare fått nominera samt anmäla sitt intresse för att vara med och utse vinnarna till årets P2 Jazzkatten-priser. Två personer är nu gästmedlemmar i juryn som även består av Sveriges Radios jazzproducenter, musikjournalister och musiker. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2.

– Svensk jazz håller hög internationell klass så att vinna en P2 Jazzkatt är en kvalitetsstämpel inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Johannes Lundberg, som tillsammans med sångerskan Miriam Aïda kommer att leda årets prisgala.

– Förra året var det mycket folk på plats på Fasching och i år kommer vi bli ännu fler som vill vara med och fira, säger Miriam Aïda.

P2 Jazzkatten 2014 / nominerade

Årets musiker
Svante Henryson, cellist, kontrabasist och elbasist
Fredrik Ljungkvist, saxofonist och klarinettist
Lisa Ullén, pianist

Årets nykomling
Elsa Bergman, kontrabasist
Lisa Bodelius, trombonist
Johan Graden, pianist

Årets kompositör
Elin Larsson
Lina Nyberg
Cecilia Persson

Årets grupp
Daniel Karlsson Trio
Nils Berg Cinemascope
Torbjörn Zetterberg och den stora frågan

Guldkatten
Tilldelas någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz. Vinnaren utses av P2:s jazzredaktion och avslöjas under galan.

Vinnarna avslöjas tisdag 14 oktober på den direktsända P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm. På scen står förra årets vinnare, bland andra 28-mannabandet Fire! Orchestra, Mariam Wallentin, Anna Högberg med Se & Hör samt som Anna-Lena Laurin uruppför ett beställningsverk från P2 med sin ensemble Laurin/Bergcrantz Project featuring Victor Lewis.

Claes Olson

Bilden: Daniel Karlsson