9 september 2014

ARTIST Spektakulär U2-release – med Lykke Li

I samband med att Apple på tisdagen presenterade iPhone 6 kom överraskningen att U2 släpper sitt nya album Songs of Innocence gratis till potentiellt 500 miljoner iTunes-kunder i 117 länder. Erbjudandet är exklusivt fram till den fysiska utgivningen 13 oktober.

U2 har en tioårig relation till Apple och det var känt att de skulle medverka vid presentationen, men först under dagen blev det känt hur pass spektakulär irländarnas medverkan skulle bli. Uppföljaren till 2009 års No Line on the Horizon erbjuds nu alla som använder iTunes, iTunes Radio eller Beats Music. Apples Tim Cook kallade det ”den största albumreleasen någonsin.” Vid Apple-eventet i kaliforniska Cupertino framförde irländarna albumets första spår, The Miracle (of Joey Ramone).

Albumet har spelats in i Dublin, Los Angeles och New York och producerats av Danger Mouse, Paul Epworth, Ryan Tedder, Declan Gaffney och U2-veteranen Flood. Den fysiska versionen av plattan kommer att innehålla en 24-sidig booklet, en lyxutgåva inkluderar fyra bonuslåtar. Vinylutgåvan innehåller en remix av spåret The Crystal Ballroom gjord av Tchad Blake.

Albumet har minst en Sverigekoppling, Lykke Li gästar i låten The Troubles.

Lars Nylin