27 augusti 2014

POLAR MUSIC PRIZE Dave Edmunds tog emot Chuck Berrys pris

När Chuck Berry på tisdagskvällen gick Polar Music Prize togs det i Berrys frånvaro emot av en annan rocklegend, britten Dave Edmunds. Peter Sellars fanns däremot på plats och höll ett livfullt tacktal till juryn och till musiken.

I ett fullsatt Stockholms Konserthus delades Polar Music Prize ut för 23:e året i rad. Konungen överräckte en miljon kronor vardera till årets pristagare Peter Sellars och Chuck Berry. Chuck Berry var inte närvarande p.g.a. sjukdom men representerades av den brittiske artisten/producenten Dave Edmunds.

Utöver prissumman fick respektive pristagare varsin glasskulptur som formgivits och designats av Efva Attling och Orrefors.

Chuck Berry hade förberett en hälsning som Edmunds läste upp:

Unfortunately I am unable to travel, but my heart is in Sweden. I want to thank the King and the Royal Family for awarding me the Polar Prize. I understand what a great honor it is to be a recipient. I am sorry that I am unable to travel and receive this personally.

Peter Sellars var på plats och i sitt tacktal sade han bland annat:

Thank you for this overwhelming Award…I must dedicate this Prize to my musical families who have adopted me, taught me, have been patient, generous and inspiring beyond anything that I could have imagined…Living with music everyday is already the most astonishing gift anyone could ask for.

Prismotiveringarna lästes av Efva Attling och Jerry Williams. Programledare var PetraNordlund McGahan och Tilde de Paula. Bland deltagarna vid cermonin fanns delar av k ungafamiljen, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, handelsminister Ewa Björling och många fler.

Under ceremonin medverkade musiker som Kungliga Filharmonikerna under ledning av Hans Ek och ett husband bestående av Georg ”Jojje” Wadenius samt bandet Tonbruket.

Amanda Jenssen tolkade Chuck Berrys Rock and Roll Music medan Jerry Williams med band gjorde You Never Can Tell. Programmet avslutades med ett Chuck Berry-medley där Maria Andersson, Nisse Hellberg, Kim Cesarion, Kajsa Grytt samt Nicke Andersson tillsammans med Dregen tolkade några av Chuck Berrys oförglömliga låtar.

Barytonen Olle Persson uppträdde till Peter Sellars ära med Those Birds Flying Above Us och sopranen Elin Rombo framförde With Darkness Deep, båda i sällskap av Kungliga Filharmonikerna. Medverkade gjorde också Sabina Ddumba och Melinda De Lange, sång, samt Gunnar Idenstam, orgel och Johan Hedin, nyckelharpa.

Efter ceremonin hålls en bankett på Grand Hôtel. Kvällens toastmaster var Sarah Dawn Finer och på plats bjuds det på liveframträdanden av Dawn Finer, Dave Edmunds, Nisse Hellberg, Roadwork, Loney Dear och Luthando Qave. Polar Music Prize sändes direkt i TV4 och kan även ses på tv4play.se i efterhand.

Lars Nylin