21 augusti 2014

MEDIA Dagens Industri uppmärksammar musikindustrin

I torsdagens Dagens Industri uppmärksammar affärstidningen svensk musikbransch. Omslaget pryds av Avicii och rubriken Tack för tillväxten – Avicii och Spotify ljuva toner för musikbranschen. Inne i tidningen ägnas branschen ett helt uppslag.

Med utgångspunkt från de tre stora majorbolagen Universal Music, Warner Music och Sony Musics Sverige-kontors ökade omsättningar – och särskilt Universal Musics kraftigt ökade vinstmarginal, från 21 miljoner kronor 2012 till 49 miljoner kronor 2013, analyserar Dagens Industri de positiva tongångar som åter präglar skivbolagsbranschen. Som ett exempel lyfter fram Aviciis framgångar och dennes intäkter på cirka 193 miljoner kronor de senaste åren.

– Förra årets starka resultat kan kopplas till Avicii, konstaterar Universal Musics nordiske chef Per Sundin, som kontrakterade den svenska discjockeyn och producenten för fyra år sedan.

– Att vi har gått bra och ökat vår lönsamhet kan även kopplas till att Spotify fortsätter få fler prenumeranter.

Även den svenska konsertmarknaden granskas och representanter för de tre huvudaktörerna Live Nation, United Stage och Blixten & Co intervjuas.

Claes Olson

Länk:

http://www.di.se/di/artiklar/2014/8/21/avicii-far-snurr-pa-en-somnig-scen/