21 augusti 2014

ARTIST Börn Skifs USA-etta – igen!

6 april 1974 gick Blue Swede – det engelska artistnamnet för Björn Skifs & Blåblus – upp i topp på den amerikanska Billboards singellista. 40 år senare ligger nu samma inspelning etta på Billboards albumlista Billboard 200.

Blues Swedes version av Hooked On A Feeling ingår i soundtracket till Marvels film Guardians of the Galaxy och är förstaspår på soundtrackalbumet som nu ligger etta på den amerikanska Billboardlistan.

Hooked on a Feeling är skriven av Mark James och spelades först in av B.J. Thomas 1968. B.J. Thomas original klättrade 1969 upp på Billboardlistans femteplats. Tre år senare gjorde engelsmannen Jonathan King en ny version av låten – och det var hans engelska hit, med det tillagda ”ooga-chakka”, som Björn Skifs band året därpå fick Sveriges första USA-etta med.

Intressant att notera är att originalinspelningen med B.J. Thomas hade dessa textrader:

”I got it bad for you, babe,

but I don’t need a cure.

I’ll just stay addicted

and hope I can endure

all the good love…”

Till Blue Swedes inspelning ändrades texten till:

”Got a bug from you, girl,

 but I don’t need no cure.

 I just stay a victim,

 if I can for sure

 All the good love…”

För några år sedan samplade punkbandet Offspring Blue Swedes ”ooga-chakka”.Genom åren har även Vonda Shephard, Tom Jones och David Hasselhoff spelat in någon av de två versionerna av låten, men ingen har nått sådana framgångar som Björn Skifs, som direkt efter sin nyss avslutade sommarturné i Sverige – hans första på 15 år – nu kan fira sin andra USA-etta under karriären.

Claes Olson