31 juli 2014

MUSIKBOLAG Får JA ja av X-Factor?

Den unga svenska duon JA har haft en händelsrik sommar. Tre månader efter att de lade upp sin första låt på YouTube har de upptäckts av Sony Musics Londonkontor och bjudits in till audition hos brittiska X-Factor.

Duon JA består av Jonas Peker, 16 och Anton Hagman, 16. För tre månader sedan släppte de sin första cover på YouTube. I förra veckan blev de upptäckta av en scout från Sony Music UK och headhuntades direkt till en audition för X-Factor i London.

– Nu väntar vi på besked, det kändes väldigt bra men man vet ju aldrig, säger Anton.

Det är musikbolaget 100 SONGS med bland andra Ola Håkansson i spetsen som står bakom duon. I slutet av förra året hittade 100 SONGS Jonas och Anton var för sig på YouTube och satte ihop duon.

– Det finns många pojkband idag, men det har saknats två unga killar som spelar gitarr och sjunger stämsång. Vi kände att vi ville fylla igen det hålet, med två fantastiska och talangfulla killar som Jonas och Anton, säger Håkansson.

JA släppte sin första cover på YouTube för tre månader sedan och har sedan dess hunnit spela på flera olika scener runtom i Sverige, exempelvis på stora scenen på Smaka på Stockholm, ett evenemang som under fyra dagar drog ca 500 000  till Kungsträdgården. Under sommaren har de varit ute på en Sverigeturné som de avslutade tillsammans med unga bloggkändisen Nellie Berntsson på Eriklunds shoppingcenter i Västerås i söndags. Eventet lockade över 1000 unga fans och köpcentret var tvungna att sätta in extra ordningsvakter för att eskortera ut alla unga tjejer som kommit för att lyssna på duon.

I förra veckan blev JA kontaktade av en anställd på Sony Music i England som jobbar med talangprogrammet X-Factor. Han ville att duon skulle komma direkt till en audition efter att ha sett deras covers på YouTube.

– Han kontaktade oss och sa att vi skulle vara perfekta för X-Factor. Två dagar senare satt vi på ett plan till London, säger Jonas.

– Det var otroligt kul och spännande att spela framför juryn. Eftersom vi inte har spelat ihop så länge var det extra kul att så snabbt få åka till London och göra något sånt här, fortsätter Anton. Det kändes väldigt bra på scenen, men man vet ju aldrig!

JA släppte en cover på Mr. Probz succésingel Waves via 100 SONGS för drygt en månad sedan. Snart kommer duons första egna låt Caroline ut världen över.

Lars Nylin