17 juli 2014

FESTIVAL Folkfesten Stockholm Folk Festival på Hesselby Slott

I år firar Stockholm Folk Festivals tre år och traditionsenligt äger festivalen rum den andra helgen i augusti, 7-10 augusti. Festivalen utspelar sig på Hesselby Slott, en halvtimme med tunnelbana från Stockholm Central, och är en folkfest med musik, konst, poesi och kurser i spel och dans.

Bland årets artister märks bl.a Tomas Ledin & Höga Kusten Kapellet, Arja Saijonmaa, Sofia Jannok, men bredden är stor och rymmer även bl.a Sousou och Maher Cissoko – som i förra veckan låg etta på den internationella världsmusiklistan New World Buzz Top 30 – och en releasekonsert för albumet Symphonic stomp med Gävle Symfoniorkester och 54 orkestermusiker samt spelmannen Jörgen Antonsson på scenen, under ledning av dirigenten Karl-Johan Ankarblom.

I år rymmer festivalområdet fyra scener, en dansbana, camping och ett flertalet barer, då festivalen har öl & vin rättigheter.  På området finns även ett brett sortiment av knallar från när och fjärran med allt från musikinstrument, skivor, t-shirts till hantverk, godis och mycket annat.

Förutom alla uppträdanden på scenerna arrangerar festivalen dessutom flera workshops, kurser och andra aktiviteter inom brasiliansk, västafrikansk och svensk folkmusik, dans och konst. På programmet står såväl nybörjarkurser i polskedans och slängpolska som tango, flamenco, traditionell romsk dans. Dessutom anordnas även en låtkurs med bl.a. Lena Johnsson från The Goodbye Girls, nyckelharpskurser i regi av Eric Sahlström-institutet, visstuga, kurs i voddoorytmer, workshop i sambatrummor och allspel.

– Det finns gott om utrymmen på hela tomten för buskspel och jam för alla som är spelsugna! hälsar Hilda Sandgren, festivalgeneral på MTA Productions AB. Alla spelmanslag som är sugna på att komma är välkomna att höra av sig, så skriver vi upp dom på spellista på dansbanan. I år kommer Svärdsjö spelmanslag och vi har även bjudit in Spånga folkdansgille, Hässelby Spelmansgille och Stockholms Spelmanslag.

– Alla besökare är välkomna att ta med sitt instrument eller staffli och spela eller måla något tillsammans. I år är inträdet reducerat i entrén om man tar med instrument eller staffli.  På området finns det dessutom en musikloppis där man kan sälja sitt instrument eller byta till ett annat.

På Borggården i festivalområdets hjärta ordnas en workshop i konst och lokala konstnärer kommer att måla av festivalen under lördagen.

– Mina förväntningar i år är att vi skall ha flera besökare från flera olika länder, kulturer som tidigare inte besökt oss, berättar Hilda Sandgren. När vi bokade tänkte vi nyfiket på att blanda olika musik och stilar med stort fokus på akustisk musik, folkmusik, world music och allt gränsöverskridande däremellan!

– I år har vi haft särskilt fokus varit på svensk musik med tyngdpunkt vid de nationella minoriteterna, nordiska samarbeten och västafrikansk, brasiliansk musik samt på Taube. Jag har låtit idén genomsyra hela festivalen så även när det gäller kurser, utställare och andra samarbeten på festivalen så har jag blandat likadant. Jag har också tänkt på att konst och poesi som är nära besläktat med musik, skall få en självklar plats hos oss. På så sätt hoppas jag att publiken kan breddas och fler vill komma.

– Det här är mitt andra år som producent och jag ser ett stort behov av den här typen av festival. Vi vill försöka göra en festival som tidigare inte funnit i Mälardalen. En festival som blandar musikkonsumerande och egen medverkande insats på ett unikt sätt, på flera olika nivåer ofta också oavsett förkunskaper.

Den första festivaldagen, som görs i samarbete med 5 Folkfestival och Parkteatern, är det fri entré. Den andra dagen är det Symphonic Stomp med Gävle Symfoniorkester.

– Klassikt arrangerad musik möter folkmusiken och blir riktigt häftig och dansant!

På lördagen avslutar Tomas Ledin & Höga Kusten Kapellet sin sommarturné med en spelning på festivalen.

– Lördagen är full av en massa spännande musik, berättar Hilda Sandgren. Förutom Tomas Ledin & Höga Kusten Kapellet spelar bland andra Ale Möller Band, Le Vent  Du Nord från Kanada och det nya svenska ”upcoming-bandet” Vidar.

Ale Möllers dotter, Anna Möller, ingår för övrigt i fjortonmannabandet Världens Band.

På söndag avslutas festivalen med Taubespelen, föreställnigen om Evert Taube och hans visor. I år firar Taubespelen 20 år och detta firar man med det första gästspelet utanför Västkusten för först gången någonsin! Konserten är en blandning av Taubes olika visor med nya spännande arrangemang och gäster som Sven Bertil Taube, Marit Bergman, Sarah Dawn-Finer, Mikael Samuelsson och Anna-Lotta Larsson.

– Hesselby Slott som plats är klockrent för denna föreställning, särskilt med kopplingen till en en annan stor svensk skald som bodde och spelade mycket på slottet Carl- Michael Bellman. Söndagen innehåller även en föreställning som heter Poesi för folket, där bland andra Bengt O Björklund och Boel Schendlaer läser ur sina böcker och Sofie Livebrant tolkar Karin Boye.

– Vi vill bredda begreppet folkmusik och få flera att exponeras för den typen av musik. Vi vill stå för mångfald och det positiva som sker när många olika kulturer möts på scenen och på festivalens allspel, jam, kurser och buskspel eller bara i myllret.

– Jag tänker fortsätta tänka i ungefär samma banor mot nästa års festival.

Claes Olson