14 juli 2014

IN MEMORIAM The Ramones

Bara några veckor efter att det legendariska New York-bandet The Ramones debutalbum Ramones [Sire / Warner Music] sålt guld – 38 år efter att det släpptes våren 1976 – kom i helgen beskedet att Tommy Ramone, den sista överlevande originalmedlemmen i bandet, lämnat jordelivet.

Tommy Ramone föddes som Erdelyi Tamas i Budapest 1952och var en av de fyra originalmedlemmarna i The Ramones, som bildades i New York-stadsdelen Queens 1974 och två år senare skivdebuterade med det stilbildande och för punken genredefinierade albumet Ramones. Tommy Ramone medverkade på debutalbumet och de två efterföljande albumen Leave Home and Rocket to Russia. Han var därefter medproducent till tre av bandets senare album och kom att arbeta både som producent åt  såväl bl.a The Replacements och Redd Kross som mentor åt unga ”upcoming” band.

Innan Ramones debutalbum i juni i år – 38 år efter utgivningen – med totalt 500 000 sålda exemplar blev guldskiva i USA hade New York-bandet, trots sin höga status i rockvärlden, sedan tidigare endast en guldcertifierad skiva i karriären: det i slutet av 80-talet sammanställda samlingsalbumet Ramonesmania [Sire / Warner Music]. När samlingen släpptes i mars 1988 klättrade det dock inte högre än till plats 166 på Billboard-listan.

The Ramones upptäcktes och kontrakterades av A&R-legendaren Seymour Stein på Sire Records, som gav ut det först nu guldcertifierade debutalbumet våren 1976. När jag förra sommaren träffade Seymour Stein, som var en mycket nära vän till hela bandet, frågade jag honom hur det kunde komma sig att bandet aldrig blev större rent kommersiellt.

They were ahead of their time!, svarade han blixtsnabbt.

The Ramones var ett av de viktigaste banden på CBGB’s-scenen i New York, där gnistan som gav liv åt såväl punkscenen som allt det som rymdes inom det bredare begreppet new wave – med bl.a Talking Heads, Television och Blondie m.fl. – tändes. 1996 splittrades bandet efter att ha medverkat på den amerikanska Lollapalooza-turnén.

2002 valdes The Ramones in i Rock and Roll Hall of Fame.  2011 tilldelades bandet en Grammys Lifetime Achievement Award.

Claes Olson