14 juli 2014

ARTIST Sabaton på flera scener

I år firar det svenska hårdrockbandet Sabaton större framgångar än någonsin tidigare under karriären. I maj toppade bandets senaste album Heroes [Nuclear Blast / Sony Music] SverigeTopplistan och placerade sig samma vecka som världens totalt nionde mest sålda.  Nu är man aktuella på såväl Dramaten som DreamHack.

Efter att ha gått takt in i topp på SverigeTopplistan lyckades Sabaton även debutera hlgt på en rad andra internationella försäljningslistor, vilket ledde till till en niondeplats på världstopplistan. I Finland gick man in på försäljningslistans andra plats, i Tyskland klättrade man ända upp till plats 3. I Tjeckien debuterade man på fjärde plats, i Polen sjätte och i Schweiz sjunde. I Österrike och Norge hamnade man strax utanför topp 10, på elfte respektive trettonde plats.

Under året har Sabaton inlett ett omfattande samarbete med den stora dataspelsfestuvalen DreamHack. DreamHack anser att Sabaton passar perfekt för deras målgrupp och att de därför vill använda sig av bandet och deras musiken i sin marknadsföring.

Publikt inleddes samarbetet redan i mars med en första kulmen i form av en konsert på DreamHack Summer 2014, 14-17 juni. Dessutom lägger DreamHack in Sabatons musik i sina spellistor och utvalda låtar kommer vara med i naturliga pauser och inför sändningsskyltar i DreamHacks livesändningar under 2014. Samarbetet kommer bl.a att synas i Aftonbladet och på Twitch TV.
På dreamhack.se och på Twitter, Facebook och Instagram – samt via DreamHack Nyhetsbrev till cirka 60 000 DreamHack-kunder sprids nyheter om bandet och puffar för det nya albumet.

DreamHack Summer 2014 spreds Sabaton-reklam under hela festen, samt på en storbildstavla på Fridhemsplan i Stockholm.

Senare i år fortsätter DreamHack i Valencia (Spanien) och Moskva (Ryssland) samt på Globen i Stockholm 26-27 september och i Jönköping 27-30 november.

Under sommaren sätter Dramaten upp en föreställningen Carolus Rex, baserad på Karl XII liv. Dramaten har med de två Sabaton-låtarna Carolus Rex (i originalversion) och En Livstid I Krig med sång och kör av pjäsens ensemble i föreställningen.

– Sabatons skiva Carolus Rex har varit en stor del i inspirationsarbetet med föreställningen och produktionsgruppen är stora fans, kommenterar föreställningens regissör Nils Poletti.

Efter premiären 27 juni ges sammanlagt 21 föreställningar i Riddarholmskyrkan i Stockholm, där Karl XII är begravd. Föreställningen är skapad av Nils Poletti tillsammans med scenografen och ljusdesignern Markus Granqvist samt kostymdesignern Lena Lindgren.

Claes Olson

Länk:

http://www.dramaten.se/Repertoar/Carolus-Rex/