10 juli 2014

SKIVBOLAG Malena Ernman startar Northern Grace

Den här veckan släpper Malena Ernman ett nytt album med nyskriven musik av Sven David Sandström. Albumet SDS släpps på hennes eget nystartade skivbolag Northern Grace, som i sommar också ger ut organisten Bengt Tribukaits album Bach.

Albumet SDS innehåller tre nyskrivna verk av Sven David Sandström; Missa Brevis, Resan och sångcykeln 4 sånger för Malena. Texterna är skrivna av nobelpristagaren Tomas Tranströmer. Missa Brevis och 4 sånger för Malena är skrivna direkt för Malena Ernman. På albumet medverkar Musica Vitae och Gustaf Sjökvists Kammarkör, under ledning av Gustaf Sjökvist.

Sven David Sandström, den svenska kompositören som idag är professor i komposition vid universitetet i Bloomington, Indiana i USA, har tidigare komponerat bl.a High Mass, Requiem och operan Staden där Malena Ernman fick sitt genombrott 1998. Hans verk har spelats av ledande orkestrar runt hela världen..

– Krisen inom skivbranschen har slagit hårt mot den klassiska musiken och det är nästan omöjligt att ge ut smalare, nyskriven klassisk musik i dag”, säger Malena Ernman. Nedläggningen av statligt finansierade Caprice och Rikskonserter har inneburit stora försämringar för möjligheten att hela Sverige ska få ta del av klassisk musik av högsta kvalitet.

– Jag tror att kulturen spelar en enormt viktig roll i samhället och därför försöker jag att göra vad jag kan för att nå ut med klassisk musik och opera till så många som möjligt runt om i Sverige och världen.

Malena Ernman är i sommar aktuell med två utsålda konserter på Dalhalla. Ihöst så spelar hon huvudrollen i Händels Xerxes på Artipelag utanför Stockholm, i regi av Lars Rudolfsson.

SDS [Northern Grace] släpps den 9e juli på Spotify, digitalt och i butik i hela världen.

Claes Olson