10 juli 2014

FESTIVAL Björn Ulvaeus medverkar på Way Out West Conference

Den nystartade musikbranschkonferensen Way Out West Conference har tillkännagivit ett antal nytillkomna talare. Bland namnen återfinns bland andra Björn Ulvaeus från ABBA. Festivalen inleder i år ett samarbete med Naturskyddsföreningen och Oxfam

Utöver Björn Ulvaeus finns även bl.a låtskrivaren Carl Falk, Thomas Johansson från Live Nation, Lizzy Newton från South by Southwest, JT Griffith från Nike och Jonathan Forster från Spotify med bland de nytillkomna namnen. Dessutom medverkar Thomas Golubic (Music Supervisor: Breaking Bad, The Walking Dead m.m.) och Eric Harle (manager D-E-F: Robyn, Röyksopp, Kleerup, Moby, The Knife m.fl)och sedan tidigare är bl.a Donna Busch från Coachella, Steve Schnur från EA och Jonathan Poleman från Sub Pop klara för programmet.

Konferensen har fokus på den kreativa musikbranschen i sin helhet och strävar efter ett brett register av talare från branschens alla områden.

Way Out West Conference arrangeras 8-9 augusti i samband med festivalen Way Out West i Göteborg 7-9 augusti, där bl.a outkast, Röyksopp & Robyn, The National och Icona Pop medverkar. Way Out West arrangeras för inbjudna gäster på en avskild del av festivalens område.

Way Out West, som är den första musikfestivalen någonsin att certifieras med hållbarhetscertifikatet ISO 20121, har i år inlett ett samarbete med Naturskyddsföreningen och Oxfam som blivit officiella samarbetspartners i syfte att långsiktigt stärka ett gemensamt klimat- och hållbarhetsarbete. Organisationerna kommer medverka i Slottsskogen där de genom olika aktiviteter kommer engagera festivalbesökarna i hållbarhets- och klimatfrågor.

Festivalen har en lång tradition av att agera aktivt i hållbarhetsfrågor och till de konkreta åtgärder som redan genomförts hör bl.a beslutet att servera ekologisk öl för första gången i Sverige på en stor festival, att endast sälja ekologisk festivalmerch, att besökarna uppmanas att ta SJ-tåget till och från Göteborg och att promenera till och från festivalområdet samt såklart att all mat är vegetarisk plus till stor del ekologisk.

– Erfarenheten visar att om vi ska få till stora samhällsomställningar behöver vi både kulturens kraft och konkreta idéer, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. Way Out West har på kort tid lyckats med detta och blivit ett internationellt föredöme för andra festivaler. Genom att fokusera på ekologisk och vegetarisk mat har man inte bara gjort en miljöinsats, man har också startat en debatt i samhället om vårt sätt att leva.

Oxfam, som nyligen etablerats i Sverige kommer också finnas på plats i Slottsskogen för att engagera festivalbesökarna genom olika aktiviteter.

– Eftersom vi nu etablerat oss i Sverige så är det här en fantastisk möjlighet att visa vilka vi är och berätta mer om vad vi gör, säger Louise Gauffin, generalsekreterare på Oxfam Sverige. Vi vet att det finns ett stort intresse för våra frågor. Då vi arbetar mycket med klimat, mat och hållbarhet kommer det att bli årets tema. Vi kommer också göra det möjligt för besökarna att ta ställning för en hållbar värld genom att stötta vår kampanj Behind the Brands, där vi uppmanar världens 10 största livsmedelsföretag att ta sitt ansvar för människor och klimat.

Claes Olson