9 juli 2014

UTBILDNING Anna Rolander årets A&R-stipendiat

Efter två års utbildning på Musik & Eventarrangörsutbildningen på Campus Nyköping utexaminerades i förra månaden en ny kull studenter med sikte på musik- och eventbranschen. Vinnare av årets A&R-stipendium blev Anna Rolander (bilden), som nu återfinns som manager på 666songs.

Efter att samtliga studenter presenterat varsitt A&R-case för kursansvarige Claes Olson och A&R-konsulten David Mortimer Hawkins (Sony Music m.m.) utsågs i år Anna Rolanders presentation av hårdrockbandet Thundermother (som kort därefter klättrade på SverigeTopplistan med debutalbumet Rock ’n’ Roll Disaster  [Metronome / Warner Music]) i hård konkurrens till årets bästa A&R-case. Anna Rolanders tilldelades skolans A&R-stipendium på 5 000 kr.

– Jag hade hört talas om Thundermother för flera år sedan, men första gången jag träffade dem var när jag jobbade med bandet som spelade innan dem på Skogsröjet förra året, berättar Anna. Vi höll på och rigga av och jag befann mig backstage när jag hörde hur grymt det lät från scenen, så jag var tvungen att gå ut i publiken och se dem live. Jag sökte upp bandet samma kväll, vi höll kontakten och de tackade ja när jag frågade om de ville vara med i mitt A&R-projekt.

– Efter att det gått så bra och jag fått ta emot stipendium för mitt arbete ville jag sluta cirkeln med bandet och anordnade deras releasefest för albumet Rock ’n’ Roll Disaster som släpptes genom Warner Music. Därefter åkte bandet på vårturné runt i Sverige och Spanien. De spelar och turnerar mycket och jag ställer gärna upp och hjälper till så fort tillfälle ges. De är ett band som jag brinner för och de förtjänar all framgång de kan få.

Sedan en tid tillbaka återfinns Anna Rolander nu som A&R Manager på 666songs, den nya metal-inriktade satsningen på musikbolaget 100songs.

– Just nu gör jag det mesta på 666songs med hjälp av gänget på 100songs. Jag projektleder, anordnar showcase, scoutar band, styr upp A&R-möten, sköter marknadsföring, fixar releaser, har kontakt med samarbetspartners och planerar allt inför hösten när vi kickar igång labeln på allvar. När 100songs ville starta en ny rock/metal-label kontaktade man mig, då hade hört om mitt jobb på MEA och ville ta in mig som har kunskap, erfarenhet och kontaktnät i branschen och från rocksidan.

Tidigare har Anna Rolander även arbetat med bl.a Sweden Rock, rockklubben Black Carpet och på Unga Klara.

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen Musik & Eventarrangör på Campus Nyköping startades på initiativ av Lasse Sahlin, tidigare musikförläggare på Universal Music Publishing, artistansvarig på Bingolotto och låtskrivare. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med ett handplockat nätverk inom branschen och kombinerar relevant praktik med teoretisk grundkunskap. Utbildningen ger studenterna kompetens för att kunna arbeta som t.ex eventarrangör, turné- och konsertarrangör, producent, projektledare inom TV, sport, event och musik, artistbokare, artistmanager och A&R.

– Musik & Eventarrangörsutbildningen har haft stor betydelse för mig, då jag började med att jobba med artistservice på festivaler och konserter och styrde upp mindre spelningar och teaterföreställningar för flera år sedan, innan utbildningen. Jag ville hela tiden komma längre och jobba med musik och kultur som min huvudsakliga sysselsättning. Kunskapen som jag fått genom kurserna vi läst i kombination med alla kontakter och erfarenheterna från mina praktikplatser är ovärdeliga och jag har hunnit med oerhört mycket under de här två åren.

Många får ju jobb och hoppar av utbildningen innan examen. Vad ser du får värden i att ha gått båda åren och tagit examen?
.
– När jag sökte in tyckte jag att alla ämnen och kurser var intressanta och mitt mål var att studera alla och ta examen. Huvudsaken för mig var inte att få jobb på en gång, utan att ha en bred grund att stå på så att jag skulle kunna ta mig an större utmaningar i framtiden.
.
Bland de kursansvariga på utbildningen återfinns idag bl.a Musikindustrins redaktör Claes Olson (kursansvarig, Branschkunskap), Lars Redin (evenemangs- och producentbolaget Amusement), juristen Håkan Hillerström och musikskribenten Anders Lundqvist.
.
Ett flertal av årets nyutexaminerade studenter har kort efter avslutad utbildning redan fått anställningar på olika bolag och inom olika projekt i branschen.
.

Lars Nylin

Foto: Linus Pettersson