7 juli 2014

4 SNABBA Teijo Agélii-Leskelä / Plugged Records

Skivdistributören Plugged Records nyligen ettårsjubilerande butik i Gamla stan har tilldelats utmärkelsen Certificate of Excellence 2014 från TripAdvisor, världens största reseforum. Butiken rankas för närvarande så högt som på fjärde plats bland Stockholms alla shoppingrekommendationer. Teijo Agélii-Leskelä berättar.

Grattis till den fina utmärkelsen! Berätta!

– Utmärkelsen Certificate of Excellence delas ut av TripAdvisor som är världens största reseforum. Vi har på kort tid fått högsta betyg av besökare från flera olika länder och rankas för närvarande som nummer fyra på listan över shoppingrekommendationer i Stockholm. Det känns onekligen som vi har nischat oss rätt.

Nyligen firade ni 1-årsjubileum i butiken i Gamla Stan. Hur har det första året varit?

– Jag och Lena bestämde oss att ska vi göra den här satsningen så ska det vara på rätt ställe. Vi funderade och letade efter lokaler i nästan fyra år innan vi hittade den här lokalen på Stora Nygatan. Här låg Gamla Stans Skivhandel under sjuttio och åttiotalet, vår närmaste granne är den anrika jazzklubben Stampen och i de närmaste kvarteren finns även en massa andra musikställen. Vi har hamnat på en adress som känns rätt på alla vis.

– Härifrån skivbutiken driver vi även distributionsverksamheten, som vi startade 2008, men har kvar vårt huvudlager i Nacka. Vi firade nyligen ettårs jubileum och det har varit ett intensivt år med väldigt mycket positivt bemötande. Om man besöker oss förstår man nog ganska snabbt vår affärsidé. Vi har en konceptbutik med många olika trivselfaktorer: livemusik, föreläsningar, café, utomhusservering, jazzmode, musik och litteratur med mera.

Du har ju själv en musikalisk bakgrund som bl.a omfattar de stora internationella framgångarna med Rednex på 90-talet – och nu arbetar du med jazz! Hur kommer det sig?

– När CDA gick omkull sökte sig många jazzbolag till oss och därefter har det bara fortsatt som ringar på vattnet. Vi distribuerar nog mest svensk jazz av alla bolag och har en stor jazzavdelning i butiken. Lägg därtill samarbete med Orkesterjournalen och Stockholm Jazz Festival, så förstår alla att vi har blivit en ny viktig oas för jazzälskare.

– Själv spelade jag i olika rockband i ungdomens år och upptäckte därefter bluesen och jazzen genom gränsöverskridande gitarrister som Larry Carlton, Santana och band med blåsare av rang som till exempel Tower of Power. På vår butiksflagga står det jazz, blues, rock & annan bra musik! Där inräknas svenskt, pop, progg, country och roots etc. Det sortimentet upptäcker man också om man bläddrar sig genom vår allt större avdelning med begagnade vinylskivor.

På sommaren är det väl som mest turister i Gamla Stan. Kommer de in i butiken och handlar eller är det läge att dra iväg på semester?

– Vi har mycket turister i juli, inte bara utländska utan även semestrande svenskar. Juli är en större försäljningsmånad för oss än december och då kan vi omöjligen ha stängt. Precis som förra sommaren har vi extra sommarpersonal och går lite om lott. Vi stänger dock den 3-11 augusti, men har i övrigt öppet hela sommaren.

– Under hösten kommer vi att medverka på Stockholm Jazz Festival och påbörja ett eller två återkommande event varje månad. Detta är lite hemligt fortfarande och jag kan inte avslöja så mycket mer nu om detta. Sedan planerar vi i Nygatornas företagarförening en gatumarknad i september som vi hoppas blir ett återkommande event en gång varje vår och höst. Gamla stan är så mycket mer än turistfällan Västerlånggatan och på Stora och Lilla Nygatan hittar du många kvalitétsbutiker och restauranger.

Claes Olson

Bilden: Teijo Agélii-Leskelä och Lena Agélii, Plugged Records. Foto: Jan Allan