3 juli 2014

POLITIK Svenska artister protesterar mot Vattenfalls planer

Jenny Wilson, Ebbot Lundberg, Elliphant, Moto Boy, Adam Tensta, Silvana ImamAne Brun, Tove Styrke, Peter Morén och Stefan Sundström är bara några av de artister som deltar i det växande nätverket Art Makes A Stand (AMAS) som protesterar mot Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor i Tyskland bara växer.

Med budskapet ”Sveriges sämsta idé”, ”Inte i mitt namn” sprider de sina självporträtt via sociala medier. Artisternas protester går helt i linje med vad svenska folket tycker. Enligt en färsk SIFO-mätning vill 77procent av svenskarna att regeringen stoppar Vattenfalls brunkolsgruvor. 

Enligt miljöorganisationen Greenpeace släpper statliga Vattenfall i dag ut nära dubbelt så mycket koldioxid på ett år som Sverige sammantaget. Nu planerar de för drift av fem nya brunkolsgruvor i Tyskland, som kan komma att släppa ut över ett ton koldioxid i atmosfären. Då Vattenfall är statliga menar artisterna och Greenpeace att koldioxidutsläppen därmed sker i det svenska folkets namn och förvandlar svenskarna till miljöbovar.

Hittills deltar närmare 40 personer ur AMAS i protesterna. AMAS ett nätverk med artister från olika genrer som tar ställning för mänskliga rättigheter via sina egna digitala plattformar.

Följande artister deltar hittills: Ane Brun, Ebbot Lundberg, Jenny Wilson, Stefan Sundström, Adam Tensta, Sofia Jannok, Love Antell, Peter Morén, Tove Styrke, Elliphant, Christoffer Berg, Petter Wallenberg, Silvana Imam, Anna Järvinen, Jennie Abrahamson, Joppe Pihlgren, Linnea Olsson, Maia Hirasawa, Moto Boy, Amason, Side Effects, Little Children, AK Von Malmborg, Alice Boman, Zacharias Blad, The Royal Concept, Pelle Ossler, Lars Bygden, Vera Vinter, Niklas Lind, Det Stora Monstret, Christine Owman, Anna Christoffersson, Mathias Landaeus, Daniel Filipsson, Emerentia, Anja Bigrell, Ellekari Sander och Wendy Mc Neill.

Claes Olson

Bilden: Jenny Wilson