30 juni 2014

ORGANISATION Livemusik Sverige växer

De tre stora konsertarrangörerna och agentbolagen United Stage, Blixten & Co och Live Nation har anslutet sig till nybildade föreningen Livemusik Sverige, som tidigare i år skapades ur den tidigare organisationen Festivalsverige.

– Livescenen får en allt viktigare betydelse för samhällsekonomin”, konstaterar Anders Larsson (United Stage), Leif ”Blixten” Henriksson (Blixten & Co.)och Carl Pernow (Live Nation) i ett gemensamt uttalande. Därför är det både naturligt och viktigt att branschen samlas och driver gemensamma frågor.

Den svenska livescenen har tidigare inte varit organiserad som helhet, men i och med bildandet av Livemusik Sverige och tillskottet av de nya medlemmarna Blixten & Co, United Stage och Live Nation konstaterar man från föreningens sida att livemusiken nu har en stark röst och en organisation. Dessutom finns det en avsiktsförklaring om samarbete mellan Livemusik Sverige och de två organisationerna MoKS och Kontaktnätet, som representerar många av de ideella musikföreningarna.

Livemusik Sverige vill förbättra världen med livemusik och förbättra världen för livemusik. Sedan bildandet i januari i år har föreningen vuxit med 20 medlemmar och har nu totalt cirka 60 medlemmar.

Till de prioriterade frågorna för Livemusik Sverige hör säkerhet, biljettsystem och andrahandsförsäljning, mångfald samt förenkling av regler och tillstånd

– Vi är glada för att aktörerna på livemusiksidan är så positiva till att samarbeta och att man ser att det är fler frågor som förenar än som skiljer oss åt, kommenterar Karin Karlsson, programansvarig för Malmö Live och ordförande för Livemusik Sverige. Ju bättre vi är som arrangörer, desto bättre kulturupplevelser kommer publiken att få.

Medlemmar i Livemusik Sverige är Arenabolaget Linköping, Arvika Hamnfest, Augustikalaset, Babel, Backafestivalen, Blixten & Co, Bråvalla, Debaser, Dunkers Kulturhus, Emmaboda, Eskilstuna Parkfestival, FKP Scorpio, Folk & Rock i Segmon, Folk at Heart, Gagnef, Getaway, Göteborgs Kulturkalas, Hasslöfestivalen, Hayride, House of Metal, Humlan, Hultsfredsrebellen, Hx, Kalmar Stadsfest, KF Mullberget, Kirunafestivalen, Latitud 57, Liseberg, Live at Heart, Live Nation, Luleå Hamnfestival, Malmöfestivalen, Musikens Makt, Pop Up, Putte i Parken, Rockstad Falun, Rookie, Rootsy, Sabaton Open Air, Siesta, Skellefteå Stadsfest, Skogsröjet, SommarRock Svedala, STHLM Fields, Stockholm Folkfest, Stockholm Music & Arts, Storsjöyran, Sweden Rock, Taubespelen, The Tivoli, This is Hultsfred, Trästockfestivalen, Uddevalla Solid Sound, Umeå Open, United Stage, Way Out West, Welcome Uppsala, West Pride och Where’s the Music.

Claes Olson

Bilden: Karin Karlsson och Joppe Pihlgren, Livemusik Sverige. Foto: Karin Alfredsson

Länk:

www.livemusiksverige.se