19 juni 2014

MUSIKPRIS Det Gyldene Benet 2014 till Bosse Skoglund och Joakim Pirinen

I samband med veckans minneskonsert för den bortgångne Dag Vag-sångaren Stig Vig överlämnade styrelsen för Stig Vigs minnesfond 2014 års Stig Vig-stipendium Det Gyldene Benet till den legendariske trummisen och slagverkaren Bosse Skoglund och dennes nya band Pohn Jettri samt serietecknaren Joakim Pirinen. 

Stipendiet Det Gyldene Benet delas ut till mottagare som verkar i Stig Vigs anda. Stipendiet instiftades 2012 och består av en summa pengar från Stig Vigs minnesfond samt ett diplom och ett smycke föreställande ett gyllene ben.

Motivering Joakim Pirinen: ”Joakim Pirinen får årets ”Gyldene ben” för sitt personliga och säregna sätt att utnyttja och utveckla språket lekfullt och understundom absurt och abstrakt. Likaså för Pirinens multiegenskaper som serietecknare, dramatiker, författare etc. Inte minst för hans satiriska sida vilken Stig Vig gillade. Stig Vig följde honom från hans första seriealbum Socker Conny från 1985 och det finns stora likheter i deras sätt att skriva och uppfatta en allt kallare samtid. Pirinen visar dessutom ett stort engagemang för den lilla människan.”

Motivering Bosse Skoglund/Pohn Jettri: ”Vi vill i år uppmärksamma allas vår nestor, trummisen och slagverkaren Bosse Skoglund. Bosse har spelat inom många olika genrer som exempelvis jazz, blues och reggae. Bosse har, i vår värld, alltid suttit stadigt och svängigt bakom trummorna och är någon vi alla sett upp till. Turligt nog för oss alla har Bosse framtiden för sig. Därför vill vi ge årets stipendium från Stig Vigs minnesfond till Bosse Skoglund och hans unga vänner Peter, Johan, Robin och Jonah Gold i det nya bandet Pohn Jettri.”

Claes Olson

Bilden: Bosse Skoglund

Länk:

www.dagvag.se