12 juni 2014

4 SNABBA Erik Brataas/Phonofile 15 år

Den digitala distributören Phonofile har fyllt 15 år. MI har kollat med VD Erik Brataas hur allt startade i Oslo och hur operationen ser ut i dag när man har kontor även i Stockholm och Göteborg.

Hur firades jubiléet?

– Jubileet ble feiret som det passer en 15-åring – med en hjemme-alene-fest, i vårt tilfell i våre kontorer i Oslo. Vi har begrenset med plass, men fikk trøkket sammen ca 100 personer til mat, drikke og musikk. Det er i slike sammenhenger vi blir klar over hvor enormt privilegert vi er som vår jobbe med så ekstremt mange gode, kreative og dyktige mennesker bland de nordiske indiebolagene.

Hur började det hela en gång i tiden?

– Phonofile ble startet av FONO (Norges motsvarighet till SOM – MI:s anmärkning) og TV2 i 1999. Formålet var i utgangspunktet og lage et digitalt musikkarkiv for bruk av musikk i TV-produksjoner. Jeg satt i styrelsen i FONO på det tidspunktet, og var av grunner jeg ikke helt kan huske, overbevist om at det var viktig for indiebransjen å kontrollere egne rettigheter digitalt. Dette var jo før det var noe som lignet på et digitalt marked, men vi snakket allerede da om viktigheten av at norske indie-selskaper måtte kontrollere egne rettigheter og igjennom dette sikre tilgang til et fremtidig digitalmarked.

– Senere har vi jo i større grad tatt et nordisk perspektiv på virksomheten, særlig i forhold til Sverige der vi jobber med en lang rekke fantastiske skivbolag. Vi har siden 2010 har hatt et heleiet søsterselskap Phonofile AB med Daggan Stamenkovic i Stockholm og fra i år også Torny Gottberg i Göteborg. Jeg har fortsatt visjoner om å utvikle ett nordisk hjemmemarked for musikk – jeg forstår at det fortsatt er et stykke og gå, men for et selskap som Phonofile må dette være et kontinuerlig mål å jobbe mot.

Hur skiljer ni er från majorbolagen?

– Phonofile er født og utviklet i en indiekultur. FONO var avgjørende for etableringen og er fortsatt selskapets største eier. Vi er på mange måter en børs- og katedral-virksomhet. Vi er et aksjeselskap som skal drive forretningsmessig og tjene penger, men vi skal samtidig ikke gjøre det for enhver pris. Vi kan  og skal tillate oss og ta hensyn til kulturelle verdier og ser på mangfold og økonomisk transparens som forutsetninger for den suksessen vi har oppnådd og styringsverktøy fremover.

– Phonofile er medlem av den internasjonale indieorganisasjonen Merlin der jeg de siste årene også har sittet i styret. I en bransje der maktkonsentrasjonen blir stadig sterkere er det enormt viktig at gode indiebolag kan stå samlet i møte med stadig tøffere konkurranse. Tilgang til marked og like økonomiske vilkår som majorbolagene er en kontinuerlig kamp som blir stadig viktigere, og i det internasjonale markedet utfordres disse enkle behovene kontinuerlig. Phonofile tar en aktiv rolle og bidrar kontinuerlig i arbeidet for at indielablene skal ha best mulig vilkår i et svært tøft marked.

– Et av grepene vi har lagt særlig vekt på i de seneste årene er utvikling og deling av kompetanse, blant annet knyttet til planlegging og gjennomføring av markedsplaner, bruk av online marketing og sosiale medier og best practices i forhold til musikktjenestene. Vi tror deling av kunnskap på tvers av indiebolagene vil være et konkurransefortrinn også vår det enkelte bolag.

Vad sker närmast?

– Vi har mange og lange planer for tiden fremover. Det var utrolig kul å kunne utvide bemanningen med 100% i Sverige og få Torny med på laget. Dette er også et ledd i å styrke vår totale evne til å yte service til de lablene vi jobber med, sørge for at vi er tilgjengelig, at skivbolag får svar på spørsmål og noen de kan ha meningsfylt dialog med om sine releaser og planer.

– Videre skal vi fortsatt videreutvikle de analyticsverktøy vi i dag tilbyr. Vi går fra å være en distributør til å bli en kunnskapsbedrift der fokus er knyttet til kollektiv kompetanseheving. Med det mener jeg at vi alltid skal jobbe for å bli dyktigere innen det faget vi opererer og bidra til at laber og artister kan optimalisere sine forutsetninger for egen suksess.

– Listen av gode ideer og planer er lang, det skal bli nok et spennende år….

Lars Nylin