27 maj 2014

SKIVBOLAG Artister hyllar Ted Gärdestad

På albumet För kärlekens skull hyllar några av landets ledande artister Ted Gärdestad. Bland namnen finns Håkan Hellström, Bo Kaspers Orkester, Laleh och Darin.

För några år sedan föddes idén om att göra en hyllningsskiva till Ted Gärdestads musik i samband med att Gärdestad firar 50 år som artist, vilket är i år 2014.
Initiativtagarna Sara Zacharias, David Lindgren Zacharias och producenten Ollie Olson hade en tanke om att göra en skiva i stil med Den flygande Holländaren, som gjordes kring Cornelis Vreeswijks musik i skiftet mellan 1980 och 90-tal.

De medverkande artisterna har hittat sin egen Ted-historia och de har fått välja den låt som har betytt mest för dem. Man kan bland annat höra Laleh göra en energifylld och somrig Sol, vind och vatten, Tomas Andersson Wij gör en stråkfylld och känslig version av titelspåret För kärlekens skull. Uppstickaren Noonie Bao samsas med etablerade namn som Håkan Hellström, Bo Kaspers Orkester, Markus Krunegård och Lisa Nilsson på detta stjärnspäckade album som också har tolkningar från Darin, Ola Salo, Frida Öhrn, Ane Brun, Lisa Miskovsky, Sara Zacharias, Niklas Strömstedt, Janne Schaffer samt Pontus och Amerikanerna.

Dessutom finns det tre tidigare outgivna låtar med Ted själv, som upphittades i en kartong på vinden för några år sedan.

Sara Zacharias om albumet:

”Med den här skivan vill jag och de medverkande artisterna hylla Ted Gärdestad och samtidigt gjuta nytt liv i musiken. Pappas musik och Kenneths texter fortsätter att ha en självklar plats, inte bara i mitt liv,
utan också i många andras. Jag känner en otrolig tacksamhet gentemot alla som varit en del av den här skivan. Att artisterna har tagit sig an uppgiften med en sådan vördnad och ett sådant engagemang betyder mycket för mig. Det känns roligt att låtarna nu får möta sin publik, och jag hoppas att de kommer att leva länge till”.

Albumet För kärlekens skull – Svenska artister hyllar Ted Gärdestad släpps den 4 juni av Eva Records och Universal Music.

Lars Nylin