27 maj 2014

IN MEMORIAM Tommy Blom

Svensk pop har sorg. Tommy Blom, en av uppfinnarna av fenomenet svensk popstjärna, har gått bort i cancer, han blev 67 år.

Som frontperson i Tages var Tommy Blom på 1960-talet en av de som visade att även svenskar kunde göra trovärdig popmusik. Blom och Svenne Hedlund i The Hep Stars tampades om positionen som landets första popstjärna. Hep Stars hade bredare hits, men i det långa loppet framstod Tages från Göteborg som minst lika trovärdiga.

Senare försökte sig Blom på en solokarriär innan han gick över till olika branschjobb. Han bokade artister, bland annat en ung Magnus Uggla, och var även musikinriktad reseledare.

Under de senaste decennierna jobbade han bland annat som presentatör på radiokanalen Vinyl 107, men framträdde även i Idolerna – intill bland andra just Svenne Hedlund – och Cadillac Band.

Blom var en ofta sedd person på Söders och Gamla Stans musikkrogar. Jag har haft en hel del älskvärda samtal med honom om 60-talets musikscen, om kommersiell radio, men även om ny musik. Han uppskattade exempelvis när han för några år sedan blev inbjuden att gästa The Soundtrack of our Lives på festivalen Way Out West.

Tommy Blom kändes som en sådan som för evigt skulle synas på Söders gator. Att den cancer som tagit hans sångröst var så fatal kom som en chock för en som inte kände honom privat. Det är en ljuspunkt att han och Tages finns lysande dokumenterade i såväl boxar från Parlophone som i en bok från Premium Publishing.

Lars Nylin