22 maj 2014

DIGITALNYTT Soundtrack Your Brand förenklar affärsmusiken

Soundtrack You Brand är en ny tjänst som underlättar för den som vill spela musik i exempelvis butiker och barer.

Kill bad background music” är den interna devisen hos Stockholmsföretaget Soundtrack Your Brand. Precis som många andra entreprenörer hade bolagets grundare Ola Sars och Andreas Liffgarden noterat att det kan vara ganska krångligt – och ofta dyrt – om man önskar att ha en utmejslad musikprofil i sina affärslokaler.

Visionen är att underlätta och inte minst förbilliga nischad musikprofil i exempelvis barer, kaféer och hårsalonger.  Tillsamman med Spotify har nu entreprenörerna startat bolaget SYB som har ambitionen att ta Spotify till företagsmarknaden. Bolaget utvecklar och marknadsför produkterna Spotify Business och Spotify Enterprise.

Med avtalet blir det helt legalt att låta kunder njuta av de spellistor man satt ihop. Ett inslag i tjänsten, Musikkalendern, gör det också möjligt att sätta en färdig musikprofil för en hel vecka.

– Musik i verksamheten har ofta ansetts som lite krångligt. Jag har ofta hört uttrycket ”vi har inte orkat göra så mycket åt det”. Nu blir det lika enkelt att ha en vass musikprofil men samtidigt göra rätt för sig, som det är att köra med ekologiskt kaffe, säger Andreas Liffgarden när MI kommer på besök i företagets lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

– Att förenkla är helt grundläggande. Många företag sitter med krångliga CD-utskick eller satellitradio. Med oss får man allt online. Nu kan man fokusera på själva profilen, låta musiken bli en del av ens varumärke, i butiken men också via Facebook eller Twitter, fortsätter Sars.

Spotify Business föddes sensommaren 2012 ur ett möte mellan de två affärsbekanta Sars och Liffgarden. Sars hade tidigare grundat med musiktjänter, däribland streamingtjänsten Beats Music, en av Spotifys utmanare på den amerikanska marknaden. Liffgarden, som beskriver sig själv ”en misslyckad musiker som vill jobba med musik”, hade jobbat med musik hos mobildistributören 3 och med affärsutveckling på nämnda Spotify.

Petters restaurang Käk är en av de första som använder Soundtrack Your Brand. Bolaget har också slutit ett avtal med den svenska besöksnäringens organisation Visita.

Lars Nylin