21 maj 2014

SKAP Dags för årets vårfest och stor stipendieutdelning

Måndag 26 maj arrangerar SKAP sin stora årliga vårfest på Grand Hôtel. Under kvällen kommer Noonie Bao, Py Bäckman, Karin Dreijer, Peter Hallström, Edda Magnason, Linnea Olsson, Nina Ramsby, Masse Salazar, Jean-Paul Wall och Jerry Williams att få ta emot priser och stipendier.

Karin Dreijer tilldelas i år SKAP:s pris till Kai Gullmars minne. Py Bäckman får ett stipendium ur Fred Winters minnesfond och Nina Ramsby ett stipendium ur Sven Paddocks minnesfond. Noonie Bao, Edda Magnason, Masse Salazar, Jean-Paul Wall, Linnea Olsson och Peter Hallström tilldelas SKAP-stipendium på 40 000 kronor.

Årets hederspristagare är Jerry Williams, med följande motivering från prisjuryn: SKAP:s hederspris går till en levande legend, lika förankrad i den svenska folksjälen som Kalle Anka på julafton, Zlatan och midsommar. Han är en outtröttlig musikarbetare som i ett halvt decennium sprängt fram klimpar av guld ur rock ’n’ rollens urberg.”

– Mångfalden i svenskt musikliv är långt större än vad någon kan tro, konstaterar Alfons Karabuda, ordförande i SKAP. Det märker vi varje år när vi utser pristagare och stipendiater till SKAP:s vårfest. Det är mycket tillfredställande att kunna välja från ett ymnighetshorn snarare än att behöva leta med ljus och lykta efter förtjänta mottagare.

– SKAP:s vårfest är för många förknippat med en kväll där man kan vara sig själv, oavsett om man är bjuden i egenskap av att vara musikskapare, politiker eller medieperson. Här möts vi i kärleken till musiken, kulturen och mångfalden.

Värd för SKAP:s vårfest, med 450 gäster, är i år Petra Marklund. På scenen kommer även bland andra Jenny Wilson, Julia Spada och Magnus Carlson att uppträda.

Claes Olson 

Bilden: Årets hederspristagare Jerry Williams. Foto: Mats Bäcker