20 maj 2014

ARTIST Adée – New Action on Women’s Rights

Under våren har Adée ingått ett samarbete med Nordiskt Forum, som går av stapeln i Malmö 12-15 juni och är Nordens största politiska konferens som berör jämställdhetsfrågor. Adées låt Woman blir officiella låt på Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights – ”ett ”feministiskt Almedalen”. Bakom samarbetet ligger Vanessa Marko från kollektivet Femtastic.

Womanär en hyllning till kvinnan och tar upp det svåra ämnet om kvinnomisshandel och våld mot kvinnor i hemmet.

– Adée är en väldigt stark artist på väg upp, säger Vanessa Marko. När jag fick höra ett första fragment av Woman kände jag att det skulle vara perfekt för den stora feministiska konferensen, Nordiskt Forum. Så jag kopplade ihop Adée med Nordiskt Forum.

Adée heter egentligen Ida Olsson, kommer från Öland och är både musikproducent, låtskrivare, sångerska och artist.  Hon utgör den ena halvan av Ellda, en hiphopduo bestående av Ida och hennes bror Pelle Olsson, som i sin tur är del av den nyligen Playground Music-kontrakterade hiphopduon USCH. Ida har samarbetat med bl.a Iron African, Gigantoz & SumComfort Food. Det senaste åren har Adée bl. a. spelat för kungaparet, varit på USA-turné och mottagit STIM-stipendiet 2012. I juni förra året släppte hon EP:n One Step Closer. Innan det släppte hon tillsammans med Ellda EP:n Gör Om Gör Rätt och fulllängdsalbumet Hybris som hon själv producerade.

Nordiskt Forum i Malmö blir det största feministiska mötet i sitt slag på 20 år. 1993 genomförde FN den fjärde kvinnokonferensen i Beijing, där man antog Platform for Action av världens regeringar. Antagandet var en seger för kvinnorörelsen men de nordiska länderna har fortfarande inte klarat av att leva upp till FN:s krav. Nu möts tusentals aktivister, organisationer, fackförbund, politiker och andra aktörer för att diskutera nya strategier för att nå målen om jämställdhet.

Nordiskt Forum Malmö 2014 rymmer ett gediget kulturprogram. Nordiskt Forum har valt att inte behandla kulturen som pausunderhållning utan som en integrerad del av programmet där musik, bildkonst, dans, litteratur och teater vävs samman med samtalsprogram.

Bland programpunkterna finns t. ex. Ane Brun, världspremiären av Hedda Krausz Sjögrens dramatisering av Svetlana Aleksijevitjs hyllade roman Kriget har inget kvinnligt ansikte, dansaren Virpi Pahkinen, musikerna Cleo & Kristin Amparo med Broke ’N Tipsy, dramatiseringen av Nina Hemmingssons Mina vackra ögon (som i vår spelas på Dramaten/Elverket i Stockholm), Vaginamonologer – teaterföreställning med Rudo Chigudo och Emil Jensen. Dessutom medverkar bl.a Say Lou Lou, Marit Bergman, Systraskap, Könsförrädare, Tikkle Me, Behrang Miri, Partiet, Tussilago och danskollektivet JUCK på olika scener.

På invigningen blir det bland annat allsång ledd av skådespelaren och komikern Josefin Johansson, som gästas av Arja Saijonmaa och Kakan Hermansson. Vid avslutningsceremonin medverkar bl. a. Malmö Opera Orkester som ger världspremiären av kompositören Anna-Lena Laurins nya verk Quests!.

Claes Olson