15 maj 2014

4 SNABBA Ulf ”Rockis” Ivarsson / gränsöverskridande musiker och producent

I helgen har den norske artisten Sivert Høyem turnépremiär på svensk mark. Med sitt nya norsk-svenska band – med bl.a basisten Ulf ”Rockis” Ivarsson, som har producerat Høyems nya album Endless Love – spelar den norske artisten lördag kväll på Nalen i Stockholm och på söndag på Nefertiti i Göteborg. ”Rockis”, känd för sina samarbeten med Thåström, Olle Ljungström, Di Leva och Nicoali Dinger, besvarar 4 SNABBA om det gränsöverskridande samarbetet.

I höstas var det musikaliska samarbetet mellan Sverige och Norge ämne för diskussion på bl.a Norska ambassaden i Stockholm. Båda sidor efterlyste fler och bättre samarbetsformer. Nu har du gjort slag i saken och producerat ett sant gränsöverskridande musikprojekt. Berätta om inspelningen och hur ni kom i kontakt med varandra!

– Sivert kontaktade mig i februari 2012 då han hade lyssnat på Thåström-albumet Beväpna dig med vingar som jag hade producerat. Han gillade produktionen och ville samarbeta, jag hade hört Madrugada, där Sivert var sångare men hade ingen relation till hans soloplattor. Utifrån detta så bestämde jag mig för att inte lyssna på det han hade gjort tidigare, utan därifrån ville jag istället utgå ifrån hans röst och skapa något som synkade oss irån någon slags year zero-nivå. Plattan är inspelad både i Sverige och i Norge.

På Norges nationaldag, lördag 17 maj, är du med i Sivert Høyems band som har turnëpremiär i Sverige. Är det fler svenska musiker i bandet och hur känns det att få spela det nya albumets låtar live?

– Pelle Ossler (även han medlem i Thåströms band / reds.anm) är också med i Siverts turnéband.  Det nya materialet har så klart fokus på denna turné men Sivert har en gedigen katalog så vi blandar både nytt och gammalt material. 

Du har ju som vanligt flera järn i elden. För några veckor sedan såg jag din makalösa konsert med Andreas Tilliander på Fylkingen i Stockholm, dit du hade ingen mindre än Thåström som chaufför och ”roadie”. Har ni två fler saker på gång tillsammans och stämmer det verkligen att du och Tilliander medvetet inte hade repat ihop inför ert gig?

– Tillander och jag har pratat i flera års tid om att göra något tillsammans och Fylkingen-spelningen gjorde detta möjligt. Vi fick helt enkelt inte ihop något rep eftersom vi har fullspäckade scheman båda två, men hur repeterar man improviserad musik? Vi bestämde olika tonarter och teman på soundcheck och utgick en hel del ifrån Andreas projekt TM404 och mitt egna projekt Beatundercontrol. Vi kommer definitivt att spela tillsammans igen!

– När det gäller Thåström så kan jag bara säga att jag fortfarande arbetar med honom… !

Du har ju i egen regi släppt flera album med ditt soloprojekt beatundercontrol, där du har samarbetat med såväl Youth (Killing Joke,The Orb,The Verve,Paul McCartney m.fl) som Bill Laswell (Herbie Hancock, Public Image Ltd., Motorhead, Miles Davis m.fl) Nu har det gått tre och ett halvt år sedan du släppte ditt senaste egna album. När får man höra nästa? 

– Eftersom jag de senaste åren har producerat andra artister och band så har det helt enkelt inte funnits tid till något annat, men det kommer att komma ny musik framöver. – Jag har ett dubprojekt som heter Dub Neurotic tillsammans med trummisen Ted Parsons från Swans och Killing Joke), Keith Levene från Public Image Ltd. och Justin Broadrick från Godflesh och Jesu. Detta samarbete kommer att slutföras så fort det finns tid, sen planerar jag att göra solokonserter med enbart elbas, noise, effekter och soundscapes.

Claes Olson