8 maj 2014

4 SNABBA Maria Rylander / GMLSTN JAZZ

I helgen arrangeras för första gången GMLSTN JAZZ – ”an international modern jazzfestival” – vid Kvibergs kaserner i Göteborg. För initiavet svarar Maria Rylander och Eric Arellano. Maria Rylander besvarar MI:s 4 SNABBA om projektet.

Berätta lite om bakgrunden till festival!

– Både jag själv och Eric Arellano är jazzmusiker och har drivit flera jazzklubbar i stan. Vi träffades på Högskolan för Scen och Musik och vid ett tillfälle samarrangerade de ett projekt på Parken och då föddes idén om en festival. I och med vår erfarenhet som klubbarrangörer och musiker har vi fått en inblick i jazzscenen som är helt ovärderlig och genom att ha pratat med fler musiker och arrangörer förstod vi att det fanns ett behov av att bredda och utöka jazzscenen.

– För ungefär sex-sju år sedan så fanns i princip bara konserthuset och Nefertiti. Sen blev det en boom och helt plötsligt hade Göteborg tio-elva stycken, utöver dessa båda scener. Som undergroundklubbar som placerat sig i restauranger, fik, hotell och så vidare. Det tyckte Eric och vi sa ganska mycket, det var en förändring på gång och publiken var nyfiken. Nu, två och ett halvt år senare, står vi här med en jazzfestival som satsar på ny, modern, genrebred jazzmusik. Den musiken man kan höra i Berlin och New York. Som gränsar mellan jazz och konstnärlig pop, rock, punk, hiphop, neo-soul och så vidare…

Vad är det publiken kommer att få se och uppleva i helgen?

– Den kommer att få se cirka 25 band, 140 musiker och tre workshops. Musiker från hela världen; USA, Finland, Japan, England, Norge och Sverige.

– Vi har gratis konserter och workshops s amtseminarium under lördagen mellan 11-17. Vi erbjuder också mat från olika kök; ersisk, assyrisk och somalisk. Då kan man också testa spela på en saxofon eller varför inte spela lite bordtennis?

Ni har många lyckats samla relativt många sponsorer och samarbetspartners. Upplever ni att det finns ett gott stöd och stort intresse för festivalen i Göteborg?

– Det märkte vi redan när vi sjösatte den här festivalen och gick på möten och träffade både kulturfolk, andra klubbarrangörer men även politiker. Men framför allt så har vi via våra erfarenheter som musiker och arrangörer sett att publiken är oerhört nyfiken- ung som gammal. Och vi har också sett att publiken har växt under åren.

– I festivalen så samarbetar vi inte bara med stora organisationer utan vi har vänt oss till fler Göteborgsförankrade jazzklubbar och bjudit in dem att delta och tillsammans bugga denna festival. Vi har också många lokalt förankrade handlare på plats såsom assyriska föreningen, somaliska föreningen och Restaurang Fanous som ska sälja mat under festivalen. Vi har bland annat Kvibergs Kantin, Kompani 415 och Kvibergs Kulturförening bakom oss, dessa har sina verksamheter på området Kvibergs Kaserner.

– Det tyder också på att det finns ett stort intresse och en vilja av att bygga upp Gamlestaden och Kviberg tillsammans. Att visa på den fantastiska kultur och samarbetsvilja som finns här.

– Vi har fantastiska organisationer bakom oss. Kultur i Väst, Statens Musikverk, Svensk Jazz, Göteborg och Co., Göteborg Stad, Fastighetsägarna i Gamlestaden, Folkuniversitetet och så vidare.

Vad ser ni som arrangörer mest fram emot på scenen i helgen?

– Vi ser fram emot alla fantastiska band som har tagit sig hit till Gamlestaden för att göra denna festival möjlig. Vi vill också lyfta fram de lokala banden som spelar på Gothenburg Stage, de är otroligt duktiga och visar på en oerhörd bredd. Det är en scen med band vi alla kan vara stolta över att ha här i Göteborg och det är verkligen värt att stödja!

Claes Olson