28 april 2014

FILM Matti Bye nominerad till Harpapriset

Matti Byes Guldbaggebelönade musik till Faro har nominerats till Nordic Film Composer Harpa Award. Vinnaren utses under Nordic Film Music Days i Espoo, Finland, 29-30 augusti 2014.

– Jag är jätteglad och tycker det är fantastiskt att det finns ett pris som sätter fokus på filmmusiken, säger Matti Bye.

Matti Bye var dubbelt nominerad i Guldbaggegalan 2014, dels för Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, dels för Faro som han vann med.

– Matti Bye har en unik relation till film och filmmusik, inte bara som kompositör utan också som något idag så ovanligt som stumfilmspianist. I båda rollerna visar han skickligt på musikens bärande roll i filmkonsten, säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP.

Matti Bye har komponerat musik till en rad svenska stumfilmer som Körkarlen och Gösta Berlings saga. Han har också gjort musiken till Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick och har bandet Hydras Dream tillsammans med sångerskan Anna Von Hausswolff. Matti Bye ger filmkonserter runt om i världen som pianist och improvisatör till stumfilm och ger också ut musik på skiva som den nu aktuella pianoskivan Bethanien.

Vinnaren av Nordic Film Composer Harpa Award 2014 utses den 30 augusti som avslutning på Nordic Film Music Days 2014 i Espoo, Finland. Nordic Film Composer Harpa Award instiftades 2010 av de nordiska ländernas kompositörs- och tonsättarorganisationer. Filmmusikkompositörer från Sverige, Finland, Island, Norge och Danmark tävlar om utmärkelsen. Prissumman är 100 000 kr.

Nominerade 2014

Danmark: Kåre Bjerkø för musiken till The Shooter
Finland: Samuli Kosminen för musiken till American Vagabond
Island: Pétur Ben för musiken till Metalhead
Norge: Magnus Beite för musiken till Ragnarock
Sverige: Matti Bye för musiken till Faro

Tidigare pristagare

2013: Tuomas Kantelinen, Finland, för musiken till The Purge
2012: Fredrik Emilson, Sverige, för musiken till Kronjuvelerna
2011: Gaute Storaas, Norge, för musiken till Elias and the Treasure of the Sea
2010: Dani Strömbäck, Finland, för musiken till Letters to Father Jacob

Det svenska bidraget till Nordic Film Composer Harpa Award utses gemensamt av SKAP och FST.

Lars Nylin

Bilden:  Matti Bye, nominerad till nordiska filmmusikpriset Harpa. Foto: Martina Hoogland Ivanow.