24 april 2014

FÖRLAG Max Martin rekordvinnare på ASCAP-galan

Amerikanska ASCAP har för sjunde gången totalt – och fjärde gången i följd – utsett Max Martin till ”Songwriter Of The Year”.

Utdelningen skedde på torsdagen vid ASCAP Pop Music Awards på Loews Hollywood Hotel i Los Angeles. Det var 31:a gången som upphovsrättsorganisationen höll sin prisgala. Bland Max Martins framgångar 2013 fanns Daylight och One More Night med Maroon 5, Roar och Wide Awake med Katy Perry liksom I Knew You Were Trouble och We Are Never Ever Getting Back Together med Taylor Swift. Martin ”Max Martin” Sandberg vann först priset 1999, 2000 och 2001, för att sedan inleda en ny svit år 2011. Ingen annan har vunnit priset så många gånger.

Även andra svenskar hade framgångar. Såväl Icona Pops I Love It som Swedish House Mafias Don’t You Worry Child belönades i kategorin Most performed song of the year. Svenskassocierade Kobalt Music hade i synnerhet en stor kväll med låtskrivare involverade i alla de nämnda vinnarna. Berörda Kobalt-writers är: Savan Kotecha, Shellback, Patrik Berger, Linus ”Style Of Eye” Ekelöw, Michel Zitron och John Martin.

Tom Petty belönades med prestigefylldfa ASCAP Founders Award.

Lars Nylin

På bilden syns Max Martin när han tog emot Stims pris Stimgitarren 2010.