22 april 2014

SKIVBOLAG Cosmos Music dokumenterar Per Gessle

Cosmos Music släpper under året en serie unika utgivningar med Per Gessle. Projektet summeras i titeln The Per Gessle Archives – A Lifetime Of Songwriting. Det blir sammanlagt elva volymer med närmare 200 låtar ur Gessles egna arkiv. Med några få undantag är allt tidigare outgivet material.

Genom det digra materialet får man en närgången uppfattning om Gessles komponerande och vi på Cosmos ser detta som en synnerligen unik release från en artist och kompositör av denna kaliber. Ingen annan med så många nationella och internationella hits har öppnat dörren till sin låtskrivarprocess på detta sätt förut” skriver Cosmos i ett pressmeddelande.

Kampanjen kommer att fokusera på tre olika delar av Per Gessles karriär:

Demos & Other Fun Stuff är till största del tidigare outgivet material, allt från Gyllene Tider, Roxette-demor som blev till något annat, solo- samt sido-projekt som Per har skapat genom åren.

The Roxette Demos – Gessles tidiga versioner av duons många hits och populära albumspår. En inblick till grunderna av Roxettes låtskatt, som hittills genererat över 75 miljoner sålda album.

Solo – Pers största svenska soloalbum, Mazarin och En händig man, har fått två helt fristående skivor med de demor som låg till grunden för inspelningarna.

Per Gessle kommer även att kommentera varje enskild låt i intervjuform med Sven Lindström för den digitala utgåvan av samlingen. Lagom till Record Store Day 26 april så kommer en limiterad 7” vinyl med två låtar. I maj släpps sedan de två första volymerna exklusivt på Spotify. Den 24 september i höst kulminerar kampanjen med en box som kommer innehålla alla elva volymer i en exklusiv förpackning med vinyl och CD’s designat av Pär Wickholm.

I höst kommer även två böcker med Gessles texter, en med de svenska och en med de engelska, innehållande handskrivna skisser och utkast, kommentarer samt intervjuer med Per Gessle kring hans låtskrivande. Böckerna ges ut på förlaget Roos & Tegner som även gav ut den uppmärksammade boken om Gyllene Tider förra året.

Lars Nylin