10 april 2014

ARTIST Roxette firade The Look

Efter Marie Fredrikssons utsålda konsert på Cirkus i Stockholm i tisdags firade sångerskan tillsammans med Per Gessle sin första Billboard-etta i USA. Det var nämligen exakt 25 år sedan som The Look 8 april 1989 gick upp som etta på Billboards Hot 100 lista. Milstolpen uppmärksammades ordentligt med champagne, tårta och utdelning av plakett.

– Hela idén med Roxette var att jag skulle skriva låtar och Marie skulle sjunga dem. Jag har nog forfarande inte kommit över chocken av att det är jag som sjunger The Look! kommenterade Per Gessle.

Historien om hur Roxettes The Look blev Billboard-etta i USA började när en amerikansk utbytesstudent som hade studerat i Borås återvände till hemlandet med Roxettes LP Look Sharp! i bagaget. Radiostationen KDWB i Minneapolis hade ett program som lyssnarna själva fick välja musik till. Studenten lämnade över Roxette-albumet och stationen spelade första spåret The Look.

KDWB fick omedelbart enormt positiv respons från sina lyssnare. Programchefen för stationen, Brian Phillips, beslöt sig för att skicka låten på kassett till sina kollegor i Miami, USA, New York och Los Angeles. Låten fick massiv spridning i hela USA och plötsligt hade Roxette fått en USA-hit utan att de officiellt hade släppt någon skiva i landet.

The Look släpptes sedan som singel i USA 1 mars 1989 och redan 8 april låg singeln i topp på Billboard Hot. Med 4 USA-ettor, 75 miljoner sålda album och flera världsturnéer bakom sig är Roxette än idag en av Sveriges absolut största musikexporter.

I samband med Record Store Day 26 april släpps en jubileumsversion av The Look på 7” vinyl i begränsad upplaga.

Claes Olson

Länk:

Hitlåtens historia om The Look
http://www.svt.se/hitlatens-historia/ny-chans-att-se-historien-om-laten-som-oppnade-varlden-for-roxette