9 april 2014

MUSIKPRIS Birgit Nilsson Prize 2014 till Wienfilharmonikerna

The Birgit Nilsson Foundation har tilldelat Wienfilharmonikerna Birgit Nilsson Prize 2014 på en miljon USD tilldelas.Priset delas ut den 8 oktober på Konserthuset i Stockholm i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustav och H.M. Drottning Silvia. Clemens Hellsberg, ordförande för Wienfilharmonikerna, mottar priset å orkesterns vägnar.

– De bland oss i Wienfilharmonikerna som arbetade med Birgit Nilsson högaktade och älskade henne berättar Clemens Hellsberg, ordförande i Wienfilharmonikerna. Vi är oerhört tacksamma och hedrade att motta ett pris som bär hennes namn och därigenom också hedrar hennes minne.

– Hur prissumman kommer att användas offentliggörs under ceremonin i oktober i Stockholm då hela orkestern deltar. Kungaparets närvaro gör ceremonin än mer speciell.

– Stiftelsen är väldigt nöjd med årets pristagare och det beslut som expertpanelen tagit, kommenterar Prof. Rutbert Reisch, ordförande för The Birgit Nilsson Foundation. Wienfilharmonikerna förkroppsligar alla de egenskaper som var så viktiga för Birgit Nilsson: fullständigt engagemang, högsta konstnärliga nivå och största möjliga mångsidighet. Birgit Nilsson själv älskade att arbeta med Wienfilharmonikerna på grund av orkesterns fantastiska klang och unika förmåga att andas tillsammans med solister.

– Stiftelsen är även mycket tacksam för att H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia kommer att närvara vid ceremonin.

Prissumman på en miljon dollar gör Birgit Nilsson Prize till det största priset som delas ut inom klassisk musik. Priset delas ut vartannat eller vart tredje år till en aktiv sångare för framstående prestationer inom opera, konsert, oratorium eller romans, till en dirigent inom opera eller konsert eller till en institution med en enastående meritlista inom opera eller konsert.

Mot slutet av sin långa och framstående karriär etablerade den legendariska sopranen the Birgit Nilsson Foundation, uttryckligen för att främja priset. Birgit Nilsson hade själv upplevt motgångar i början av sin karriär och hoppades att instiftandet av ett pris skulle inspirera kommande talanger att övervinna svårigheter, utveckla sin potential och planera sina karriärer på bästa sätt genom att ge dem något att sträva efter.

”Filosofin bakom Birgit Nilsson Prize är att föreviga Birgit Nilssons arv och den svenska operatraditionen genom att hedra dagens framstående, aktiva artister och deras stora bidrag till musikvärlden. Wienfilharmonikerna tilldelas priset för sitt fantastiska arbete inom opera och konsert under deras 172 år långa historia, samt för sitt världsomspännande inflytande på musikvärlden.”

Det här är tredje gången som priset delas ut. Birgit Nilsson valde själv den första mottagaren, Plácido Domingo, som mottog priset 2009. Mottagare av priset 2011 var Riccardo Muti, som valdes ut av en internationell expertpanel på området klassisk musik. Medlemmarna i panelen kommer från de länder där Birgit Nilsson var som mest aktiv under sin karriär. Panelen som väljs ut av och samarbetar med stiftelsens styrelse under en treårsperiod, är densamma 2014 som 2011: Eva Wagner-Pasquier (biträdande chef, Bayreuther Festspiele, Tyskland), Bengt Hall (teaterchef och vd på Malmö Opera, tidigare vd och teaterchef på Kungliga Operan i Stockholm), Rupert Christiansen (operakritiker på the Daily Telegraph och medlem i OPERA Editorial Board, Storbritannien), Speight Jenkins (vd, Seattle Opera, USA) och Clemens Hellsberg (ordförande, Wiener Philharmoniker). Clemens Hellsberg var medlem av panelen 2011, men deltog inte arbetet 2014.

Hela orkestern kommer att vara på plats i Stockholm för att framträda under ledning av Maestro Riccardo Muti, som själv mottog Birgit Nilsson Prize 2011. Konferencier för ceremonin är Pia Lindström, dotter till Ingrid Bergman.

Claes Olson

Länk:

www.birgitnilssonprize.org