27 mars 2014

SCEN Fotografiska lanserar NXT i samarbete med Spinnup

Den här veckan är det premiär för Fotografiskas nya satsning NXT – en plattform för fotografer, musiker och underhållare som museet tror kommer ta över världen snart, om bara någon ger dem en scen, publik eller plats att visa sina verk på. I samarbete med Universal Musics digitala distributionstjänst Spinnup presenterar man torsdag 27 mars I Don’t Speak French, Jaqueline Ronneklew och Two Trees.

– Vi är väldigt glada att få vara delaktiga i att kicka igång premiären av NXT och att få ge möjligheten till våra fantastiska talanger i Spinnup att uppträda live, säger Nicole Heikkinen, Event Planner på Spinnup. Därför är detta samarbete mitt i prick!

– Det finns massor med mer eller mindre oupptäckte talanger därute, vare sig vi snackar fotografi, musik eller andra konstformer, menar Anna Rosdahl, musikansvarig på Fotografiska. Vi har 500 000 kulturintresserade gäster årligen, vi har möjligheten att presentera framtidens stjärnor för dem.

Fotografiska öppnade i maj 2010 och har snabbt etablerat sig som en av världens främsta platser för fotografi och är idag en av Stockholms mest besökta mötesplatser. Varje år arrangeras cirka 25 fotoutställningar, 150 konserter och 8 klubbar. Nästan lika viktigt som konstupplevelsen är smakupplevelsen och därför är stjärnkocken Paul Svensson knuten till Fotografiska. Från och med 2015 kommer museet öppna på fler platser i världen. Först ut efter Stockholm väntar New York och Shanghai.

Nyligen tilldelades exempelvis Fotografiskas klubb med fokus på elektronisk musik Stockholmspriset av Nöjesguiden i kategorin Årets Klubb.

– Klart man ska kunna dansa på ett museum, säger Anna Rosdahl. Med NXT vill vi använda oss av det vi har – våra gäster – för att skapa en plattform ut i världen för talanger. Fokus kommer ligga på musik och fotografi men det kommer även dyka upp talanger inom mycket oväntade genrer.

– Det känns otroligt spännande att få vara en del av NXT, kommenterar Håkan Moberg Persson, sångare i I Don’t Speak French. Tack vare Fotografiska och Spinnup får vi möjligheten att verkligen visa upp oss från vår bästa sida.

Håkan Moberg Persson, sångare, gitarrist och huvudsaklig producent startade bandet i Don’t Speak French 2013 med ambitionen att skapa musik som inte var bunden till att följa några regler. Tillsammans med de andra bandmedlemmarna skapades ett sound inspirerat av surf, blues, western med elektroniska inslag och hookiga gitarriff. Bandet träffades i Växjö, men i själva verket kommer medlemmarna från Kristianstad, Jönköping, Göteborg och Montpellier i Frankrike. Att ingen i bandet kan prata franska är en myt, i alla fall när det kommer till bandets trummis. Senare i år släpper bandet sitt debutalbum.

Jaquline Ronneklews EP Wild At Heart är inspelad hos Frans Hägglund (The Hives, Refused, Logh m.fl) i Studio Riddarborgen tillsammans med producenterna Fredrik Joelson (Mouth, Josefin Öhrn m.fl) och Per Nordmark (Kriget, Fireside, Britta Persson m.fl). Under inspelningen hamnade Jaquline på en surströmmingsskiva tillsammans med Titiyo, som blev så förtjust i Jaqulines musik att de bestämde sig för att göra en duett tillsammans, ett samarbete som resulterade i låten Falling.
Two Trees är en folkpop-duo bestående av Charlotta Frostenson Brolund från Stockholm och Fride Hanberger från Linköping. De möttes under studierna på Kungliga Musikhögskolan och har spelat tillsammans sedan år 2011. Inspirerade av varandras musikaliska världar, med allt från instrument som saxofon, gitarr till musik konst, upplevelser och jazz. Just nu är de aktuella med debut-EP:n Two Trees.

Claes Olson