27 mars 2014

DIGITALNYTT Är det dags nu?

Billboard rapporterar att en uppgiftslämnare från ett av majorbolagen avslöjat att Apple just nu sitter i dialog med repertoarägarna om att göra om iTunes till en Spotify-konkurrent.

Vi har hört sådana rykten tidigare, inte minst i samband med lanseringen av iTunes Radio. Men den här gången känns det rimligt att det faktiskt ligger allvar bakom ryktena. Försäljningen av downloads sjunker snabbt i USA, och även på andra större musikmarknader, samtidigt som streamingen under 2013 ökade kraftigt. I USA står streamingintäkterna nu för över 20 procent av de totala intäkterna.

Om iTunes i högre utsträckning skulle bli en a la carte on demand streamingtjänst är det troligt att Store fortfarande kommer att finnas kvar, men att Apple kommer att försöka jobba för att konvertera användarna till betalande prenumeranter av streamingtjänsten.

iTunes har ca 600 miljoner registrerade användare, och har sålt en bra bit över 25 miljarder downloads av musik sedan starten. Man har alltså ett otroligt försprång när det gäller relationen till potentiella streamingkunder, inte minst på grund av all hårdvara från Apple. Steget till att använda iTunes streamingtjänst istället för någon annan tjänst är inte speciellt långt om man har en iPhone eller iPad.

Troligen är det också så att det här har varit en del i Apples plan under ganska lång tid. Man har naturligtvis velat förlänga affärsmodellen med downloads så länge som möjligt, och faktum är ju att man har lyckats rätt bra med det. Trots att vi har sett en mängd streamingtjänster lanseras runt om i världen har försäljningen av downloads fortsatt att vara hög.

Om iTunes framöver i högre grad kommer att bli en ren streamingtjänst, är det naturligtvis mycket intressant att se hur det kommer att påverka marknaden i stort. Google satsar på att få sin Google Play Music att bli en integrerad del av hela Google-kontexten, vilket i sig skulle kunna vara ett attraktivt erbjudande för många musiklyssnare, men jag vill nog ändå påstå att ett iTunes som är en streamingtjänst verkligen skulle vara en game changer.

Det finns nog både en och två tidigare iTunes-användare, som nu gått över till streamingtjänster, som kommer att plocka upp iTunes igen.

Återigen, det är bara rykten, men någon gång måste det ju ske. Apple kan inte bara sitta still och se världen förändras runt omkring dem utan att själva göra det. Och jag tror faktiskt det börjar bli läge för detta nu. Vi får se vad som händer framöver.

Daniel Johansson