25 mars 2014

SUPERVALÅRET Artister gör Fi-skiva

Feministiskt initiativ håller på att göra en valskiva. På skivan medverkar ett 50-tal artister som bland annat Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander. Skivan kommer släppas i slutet av april.

– Feministiskt initiativ går till val på mandatet att driva en feministisk och antirasistisk politik. Vi är oerhört glada för att så många artister och musiker ställer sig bakom oss, just för att kultur och musik är en så viktig del i ett demokratiskt samhälle. Det är i kulturen vi lever och utvecklas tillsammans med andra människor, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Det finns många feminister i kulturvärlden som varit delaktiga i att utforma Feministiskt initiativs kulturpolitik. Med valskivan vill partiet lyfta kulturens bärande roll i ett jämställt och demokratiskt samhälle. Artisterna har själva fått välja vilken låt de vill bidra med. Feministiskt initiativ har tagit emot den som en gåva. Skivan kommer ut i slutet av april både i digital form (spotify och itunes) och som dubbel-CD som kan köpas i partiets webbshop och av andra distributörer.

– Med vår skiva vill vi ge plats för osäkerhet, intuition, reflektion och vila. Det som annars inte ryms i politiken. Genom musiken på skivan vill vi bjuda på möten, både med sig själv och med andra. Möten som kan få oss att utvecklas och växa som människor och som också kan få samhället att utvecklas och växa, säger Stina Svensson, talesperson och EU-kandidat för Feministiskt initiativ.

Så här svarar artisterna Jaqee, Robyn och Nina Persson på frågan om varför de är med på Feministiskt initiativs valskiva:

– Jag är kvinna, musiker, afrikan, mamma, svensk. Våra röster är väldigt viktiga för en progressiv och konstruktiv politisk, ekonomisk och social dialog, säger Jaqee.

– Jag tycker att Fi bedriver ett otroligt viktigt arbete och stöttar gärna Fi, säger Robyn.

– Det kändes som att det var dags att lägga in en högre växel i mitt engagemang, det slår mig så ofta hur skevt det fortfarande är trots att man vill tro att Sverige är i framkant när det gäller mänskliga rättigheter, säger Nina Persson.

Lars Nylin