20 mars 2014

ORGANISATION Nordic Playlist på Nordens dag 23 mars

Inför Nordens Dag på söndag 23 mars uppmanas nu Sveriges alla radioproducenter, radio-DJ:s, musikjournalister och andra musikälskare att sätta fokus på nordisk musik och stödja Nordic Playlist.

Nordens dag 23 mars har firats sedan Helsingforsavtalet undertecknades 1962. Samarbetet mellan de nordiska länderna är ett av världens mest omfattande regionala samarbeten och spänner idag över politik, ekonomi och kultur.

Ett av de senaste tillskotten är online-plattformen Nordic Playlist som lanserades i januari i år.

– Den respons vi har fått hittills från fans och artister är väldigt positiv, säger Francine Gorman, redaktör och projektledare för Nordic Playlist.

– Vi vill göra Nordic Playlist till den givna mötesplatsen för alla musikälskare i Norden och runt om i världen som vill upptäcka ny och spännande nordisk musik. Tillsammans är vi starka.

Det nordiska musiksamarbetet föddes ursprungligen genom insikten av värdet att presentera de nordiska länderna som en likasinnad region med en befolkning på 25 miljoner människor snarare än 5 mikroländer. Det öppnar också upp värdefulla nätverk mellan nordiska musikarbetare.

Med stöd av Nordiska ministerrådet görs den pan-nordiska musikexport­platt­formen Nordic Playlist av NOMEX (Nordic Music Export Programme).  Syftet är att sammanställa ”den mest inflytelserika och banbrytande musiken” från de fem nordiska länderna, med ambitionen att göra det lätt att upptäcka och hålla sig uppdaterad om nordisk musik.

Nordic Playlist presenteras av musiker, artister och andra verksamma inom musik i Norden.  Varje vecka presenterar en namnkunnig person inom musikbranschen en spellista med tio personligt utvalda spår – två favoritlåtar från varje nordiskt land. Några artister som medverkat hittills är Mews Jonas Bjerre, Nanna Bryndís Hilmarsdóttir från Of Monsters och Sondre Lerche. Dessutom har  DJ:s som Kasper Björke, Sexy Lazer, Skatebård och JESSE lagt upp exklusiva mixar.

Förutom spellistorna innehåller Nordic Playlist redaktionellt material med fokus på de senaste nordiska trenderna inom musik samt officiella Topp 10-listor över försäljning och streaming.

Francine Gorman, som även är redaktör för den nordiska musiksajten Ja Ja Ja, har tidigare varit chef för VEVO Frankrike och featureredaktör på den brittiska musiksajten The Line of Best Fit.

För att uppmärksamma Nordens dag och nordisk musik arrangerar Nordic Playlist i samarbete med Roskildefestivalen en tävling på Twitter där man kan vinna biljetter till Roskildefestivalen, som är Nordens största musik­festival och årligen lockar över 100 000 besökare.

– Nordisk musik har alltid varit en viktig del av Roskildefestivalen, konstaterar Stefan Gejsing, bokare av just nordiska akter på Roskildefestivalen. Majoriteten av vår internationella publik är från de nordiska och skandinaviska länderna och de tycker alltid om att kunna se sina lokala artister på en stor festival som Roskilde. Många nordiska artister har också fått sitt genombrott på Roskilde.

– Just nu tycker jag att det finns ett större utbud än någonsin av nordisk talang och Nordic Playlist är ett mycket bra sätt att få musikuppdateringar.

Tävlingen på Twitter startar den 23 mars och pågår till den 13 april. De som vill delta ska tweeta namnet på den artist de vill se uppträda på Roskildefestivalen till @NordicPlaylist med hashtaggen #NordicPlaylistRoskilde.

Alla deltagare kommer att vara med i en utlottning för att vinna biljetter till Roskildefestivalen i sommar. Fem par biljetter erbjuds som fem individuella priser. Resa och boende ingår inte och man måste vara minst 18 år gammal för att delta.

Claes Olson

Streamingpartners  / Nordic Playlist:

Spotify: http://open.spotify.com/user/nordicplaylist

WiMP: http://wimp.no/playlist/f6f06136-ab8b-49d8-9423-7969d71c2bd5

Deezer: http://www.deezer.com/playlist/736104375