20 mars 2014

4 SNABBA Alexandra Wanngård / Marigold på SXSW

Tillsammans med det svenska bandet Marigold var Alexandra Wanngård – som till vardags driver det stockholmsbaserade bolaget Wanngård Produktion – i förra veckan för första gången på den stora internationella musikmässan och festivalen South By SouthWest (SXSW).

Hur skulle du vilja summera dina och bandets upplevelser?

– SxSW som festival är ju en upplevelse i sig, i synnerhet i år då det sammanföll med Springbreak och låg i anslutning till St. Patrics Day. Regelbundna SxSW-besökare sa att de aldrig sett så mycket folk på festivalen!

– Bandets sångare och låtskrivare, Daniel Wallsten, har besökt festivalen förut och själv har jag förhört kollegor i branschen så vi kände oss rätt förberedda när vi anlände. Men det är klart att man blir lite överraskad över faktumet att det spelas musik överallt, i varje gathörn, en hel del bra musik men också en del mindre bra.

Hur värderar du utfallet av er satsning på SXSW och vilka konkreta positiva effekter lyckades ni uppnå?

– Jag värderar utfallet som oerhört positivt. Det var nästintill chockartat hur positiv respons vi fick när vi gjorde utskick och planerade möten inför festivalen, och åsikterna var inte desto mindre positiva när bandet spelade live. Vi fick på Marigolds officiella gig höra att ingen hade dragit dit så mycket folk som dem. Vi vet ju att det vi har är bra, men blir ju lätt hemmablind.

– Att vi efter festivalen skulle stå och välja mellan samarbetspartners var något jag knappt vågat hoppas på innan festivalen. Vi har kontakt med ett par skivbolag och kommer att ha ett förlagsavtal med USA skrivet innan sommaren. Även ett antal europeiska och amerikanska festivaler har visat intresse och så har vi en del andra trådar ute som jag ska följa upp i veckan.

Under årets festival inträffade det en tragisk dödsolycka, då en berusad bilförare körde in i en folksamling och dödade tre personer samt skadade ännu fler allvarligt. Hur påverkade den händelsen stämningen?

– Det var förstås en stor chock för oss alla, i synnerhet i det första skedet då man ännu inte visste om någon från vår delegation var inblandad i olyckan. Som tur var så var vi inte i stan när det skedde så vi kunde ha viss distans till händelsen.

Vad står nu närmast på agendan för dig och Marigold?

– Vi börjar redan nu se över möjligheten att åka tillbaka till USA på en turné i höst då vi fått så mycket positiv respons. Innan dess ska vi även försöka hinna med en tur till UK och en mindre Sverigeturné. Sen så måste killarna färdigställa det kommande albumet Allt kommer bli bra som var tänkt att komma ut i vår men i och med att vi ligger i förhandling med flera parter så får vi se om det bli till hösten istället.

– Vi ställer oss mycket positivt inför framtiden!

Claes Olson

Bilden: Marigold (Alexandra Wanngård sitter två från höger)