13 mars 2014

SCEN Nico återuppstår på Dramaten och turnerar med Blixten & Co.

Torsdag 20 mars har föreställningen Nico – Sphinx of Ice  premiär på Dramaten. Fanny Risberg gör huvudrollen som Nico i föreställningen som med filmer, bilder och musik av bl.a The Doors och Velvet Underground skildrar sångerskans och modellens dramatiska liv. Efter Dramaten tar Blixten & Co ut föreställningen på turné i Sverige och Europa. 

Nico befann sig i centrum av 1960-talets konstrevolution. Hon syntes första gången i Fellinis klassiska film La Dolce Vita, spelade in en singel med Jimmy Page (då i Yardbirds, senare Led Zeppelin), flyttade till New York och blev del i andy Warhols kretsar på Factory och sångerska i Velvet Underground samt kärleksrelationer med bl.a Lou Reed, John Cale, Bob Dylan, Jackson Browne och The Doors sångare Jim Morrison.

Huvudrollsinnehavaren Fanny Risberg – som i vår även är aktuell med bandet Tulas debutalbum – har tidigare hyllats för bl.a huvudrollen i tv-serien Upp till kamp.

– Det är som ett arkeologiskt arbete att närma sig en persons liv så här, hur den än har levt, kommenterar hon. Jag har alltid varit fascinerad av den tiden och den musik som skapades där och då, framför allt Nico och hennes del i Velvet Underground har influerat mig.

Regissören Nadja Weiss har tidigare satt upp Nico – Sphinx of Ice som “work in progress” i Berlin (2011). Våren 2013 regisserade hon Undertiden på Dramaten/Elverket.

I början av 80-talet var Musikindustrins chefredaktör Lars Nylin en av arrangörerna av en konsert med Nico på Kolingsborg i Stockholm.

– Nico var i miserabelt skick, minns Nylin. Hon injicerade på toaletten och var ute och stökade i trafiken utanför Kolingsborg. Jag var en av de som hjälpte henne in i logen. Sedan har jag för mig att hennes turnéledare skickade in henne i duschen. Därefter gjorde hon en spelning som ”döende artist”, som Andres Lokko beskrivit det. Det var twistat starkt….

Något år senare återvände Nico för det som kom att bli hennes sista framträdande i Stockholm. Även den gången var stämningen starkt dramatiskt laddad och när Nico som sista extranummer framförde Deutchland über alles på sin tramporgel kunde man höra en knappnål falla i konsertlokalen på Hornstull.

Nico – Sphinx of Ice spelas under våren på Dramaten, en för närvarande planerade spelperioden är fr.o.m. premiären 20 mars fram till 6 april. Därefter tar Blixten & Co musikföreställningen ut på turné först i Sverige och sedan i Europa. Föreställningen är med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturbryggan och Statens Musikverk en samproduktion av Dramaten, Act II Production, AB Nadja Weiss och Blixten & Co.

Claes Olson

Trailer:

 http://www.youtube.com/watch?v=k0shDFnkOHk