6 mars 2014

4 SNABBA Robert Skowronski / Warner Music om framgångarna i Melodifestivalen

Ace Wilder, Panetoz, Sanna Nielsen, Alcazar, Oscar Zia, Ellen Benediktson och Linus Svenning. I årets Melodifestival svarar Warner Music för  inte mindre än sju av de tio artisterna i helgens final. Warner Musics A&R Robert Skowronski besvarar Musikindustrins 4 SNABBA om framgångarna.

Förmodligen är det väl bara eventuellt Bert Karlssons klassiska Mariann-stall som någonsin tidigare har varit i närheten av en så total dominans av finalfältet. Vågar man gissa att årets resultat överträffar era förväntningar?

– Vi hade tolv bidrag med från början. Självklart så hoppas vi varje år när vi går in i tävlingen att så många som möjligt av våra artister ska gå till final. Men jag måste erkänna att årets final verkligen har överträffat våra förväntningar. Vi har fått vidare en eller två artister från både varje deltävling och Andra chansen. Vi är otroligt stolta över våra artisters framgångar!

Warner Music har ju även tidigare år satsat hårt på Melodifestivalen. Men är satsningen rentav ännu större i år?

– Jo, den är större än de tidigare åren. Delvis beroende på att vi under processen att utveckla artister mot Melodifestivalen slog ihop Warner med EMI / PLG. Men jag och min kollega Camilla Bjering von Zweiberg bestämde också i ett tidigt skede att vi skulle gå all in i år.

Hur mycket betyder genomslaget för er som bolag och vad betyder framgångar och motgångar för artisternas karriärer?

– Det som spelar stor roll för oss är hur bra låtarna faktiskt fungerar utanför Melodifestivalen. Och i år har vi märkt av en väldigt stor effekt på Spotify och radio. Självklart betyder framgångarna mycket för hela bolaget och är ett bevis på att vårt sätt att arbeta på A&R-avdelningen fungerar väldigt bra. I år har vi även märkt att flera av artisterna som inte har gått vidare i tävlingen ändå funkar bra. Josef Johansson är bästa exemplet. Hans låt ligger högt på Spotify topp 100. EKO och Cajsa-Stina Åkerström, som också åkte ur, blev dessutom just adderade på P4.

Hur tror det går i finalen? Vem vinner i år?

– Omöjligt att säga. Men självklart en av våra sju!

Claes Olson

Bilden: Ace Wilder