3 mars 2014

ARTIST Två priser till The Knife

The Knifes album Shaking The Habitual fick blandat mottagande när det släpptes. I helgen var hyllningen däremot entydig. Albumet belönades då med såväl Nordic Music Prize som ett nyinstiftat pris från musiktjänsten Wimp, i det fallet som årets svenska album.

När The Knife fick Nordic Music Prize 2014 blev tredje året i rad som en svensk artist vann det priset. Förra året vann First Aid Kit. Året innan det var det Goran Kajfes.

I juryns motivering till valet av The Knife står det: ”Årets vinnare är radikal på så många nivåer. Lyriskt, visuellt och politiskt. Det är ett modigt och utmanande arbete.

Nordic Music Prize starrtades 2010 av norska festivalen By:Larm. Syftet med priset är dels att uppmärksamma albumet som konstform, dels att stärka samarbetet för nordisk musik.

Även musiktjänsten WiMP har prisbelönt Shaking the Habitual, i det fallet koras den till årets bästa svenska produktion. Priset delas mellan alla som jobbat med skivan, från låtskrivande till ljudtekniker. Med WiMPs Hifi-pris vill WiMP uppmärksamma kärleken till bra ljud och det hantverk som krävs för att göra en fantastisk platta.

WiMPs HiFi-pris är ett nyinstiftat pris som delas ut för första gången i år. Syftet är att inte bara uppmärksamma artisten, utan även människorna bakom kulisserna som bidrar till att skapa fantastiska musikupplevelser.

Tre kriterier ligger till grund för priset: produktionen ska visa till kärlek ljudkvalitet, musiken ska vara inspelad i Norden och arbetet med skivan ska ha flyttat fram gränserna för vad musikproduktion kan vara.

Jurymotiveringen lyder:

Vi erkänner, detta är inte lättlyssnad musik. Det är ett album som kräver din fulla uppmärksamhet med sina intensiva ljudlandskap och spöklika sång. Den informationsrika musiken skapar tillsammans med sången en perfekt helhet. En helhet som skulle kollapsat om den var konstruerad på något annat sätt. Albumet är ett perfekt test för både ditt ljudsystem och dina öron. Se till att använd dem ofta!

De övriga pristagarna är Danska Trentemøller med albumet Lost och den norska artisten Truls för TRVLS. Juryn består av Pål Bråtelund (juryordförande, WiMP), Kristin Winsents (NRK), Francine Gorman (Nordic Playlists), Geir Nordby (Ljud & Bild) och Sveinung Rindal (WiMP).

Lars Nylin