27 februari 2014

MÄSSA Stark svensk trupp till SxSW

Sweden@SxSW Music åker till Austin den 9-16 mars  i sällskap med bland andra Rebecca & Fiona (bilden), Like Swimming, NONONO, Truckfighters och The Mary Onettes. Även Export Music Sweden finns på plats.

Snart beger sig flera svenska band till en av världens största musikkonferenser och festivaler, South by Southwest (SxSW) i Austin, Texas, U.S.A. På plats finns nationella delegationer från hela världen med siktet inställt på att sprida sitt lands nästa, stora musikexporter. Givetvis är också Sverige representerat. Bakom initiativet ”Sweden@SxSW Music” står flera samarbetspartners redo att marknadsföra ny, svensk musik i USA.

Holger Carlsson från LW Productions, sedan 2005 baserade i New York, är kontaktperson för den svenska musikdelegationen och har varit med på SxSW sedan 2007. Han berättar:

– I år är första gången på flera år som Sverige har en panel med på SxSW Music Conference – det kommer att handla om svensk musikhistoria med fokus på export. Medverkar gör Jonas Bjälesjö från Linneuniversitetet, Dennis Lyxzén från INVSN (samt Refused m.fl) och Pia Kalischer från Sveriges Radio. Vi kommer också att finnas på SxSW Trade Show där man kan träffa banden – som kommer köra akustiskt direkt i montern – och vi kör även videos med ny svensk musik för alla mässbesökare.

Studieförbundet Bilda, som också är en del av den svenska delegationen, har varit med på SxSW de senaste tre åren. I år är också Talent Coach från Kalmar, Linnéuniversitetet med Campus Hultsfred, samt det amerikanska skivbolaget DigSin (dit svenska Like Swimming är kontrakterade) med.

Det kommer att finnas minst 14 svenska musikakter på årets SxSW, som gör över 50 spelningar under konferensen.

-Det kommer att bli svårt att undgå att höra musik från Sverige i Austin den andra veckan i mars. Som tidigare år har vi fått in Sverige som ett givet land på spelningarna med FILTER Magazine, City of Austin och Roky Ericksons Ice Cream Social. Det kommer bli ett fullmatat program med start söndag den 9 mars, fortsätter Holger Carlsson.

MI fick även tag på Jesper Thorsson VD Export Music Sweden, som för närvarande är på by:larm i Oslo, han säger:

– Det är flera svenska satsningar som pågår samtidigt på SxSW i år. Export Music Sweden har egentligen en ganska liten roll i sammanhanget då det är första året vår nya organisation är på plats. Vi är direkt delaktiga i ”Swedish Boot Camp” som är en stor gemensam svensk plattform för de kreativa näringarna tillsammans med Media Evolution, ExMS, Svenska Institutet, Dataspelsbranschen, Handelskammaren, ambassaden och många fler. Vi har flera events med bl a artister och keynotes på plats. Men det händer som sagt mycket mer svenskt i Austin. Holger Carlsson från LW Productions leder  ”Sweden@SxSW” tillsammans med bl a Studieförbundet Bilda och Linnéauniversitetet, det har han gjort i många år. För att samla en gemensam svensk front och för att stödja alla satsningar från svensk musikbransch sätter Export Music Sweden ihop och sprider ett schema, en trycksak och online. Det känns som ett starkt år för svensk musik på South By South West!

Alla svenska artister:

INVSN (Umeå)
Kristal and Jonny Boy (Rättvik/Stockholm)
Like Swimming (Stockholm)
Marigold (Borlänge)
Mire Kay (Malmö/Stockholm)
NONONO (Stockholm)
Simian Ghost (Stockholm)
Solander (Malmö)
The Mary Onettes (Jönköping)
The Royal Concept (Stockholm)
Truckfighters (Örebro)
We Met Tomorrow (Oskarshamn)
Tove Lo (Stockholm)
Rebecca & Fiona (Stockholm)

Lars Nylin