13 februari 2014

ORGANISATION Förlängd svarstid om upphovsrätt

EU-kommissionens öppna konsultation om upphovsrätt, som alla medborgare i EU kan besvara, har fått förlängd svarstid till 5 mars. Genom att vara med och besvara konsultationen kan man bidra till EU-arbetet för en reformerad upphovsrätt.

EU-kommissionen genomför just nu en öppen medborgarkonsultation för att ta in tankar, idéer och åsikter i det arbete EU just nu gör för att reformera upphovsrätten. Vem som helst får vara med och besvara de 80 frågorna och därmed vara med och påverka framtidens möjligheter för yrkesmässigt musikskapande.

Flera anti-upphovsrätt-organisationer har mobiliserat för att skapa uppslutning mot kreativa rättigheter i EU-arbetet. På motsvarande sätt har ECSA, European Composer & Songwriter Alliance, till stöd för upphovsrätten lanserat kampanjen Creators for Europe med budskapet: Säg ja till kultur och nej till nedmontering av dina rättigheter.

På kampanjsidan Creators for Europe  hittar man dels ett upprop som man kan skriva under direkt på sidan, dels en länk till EU-kommissionens öppna konsultation. Man behöver inte besvara alla frågor i enkäten – även om man bara besvarar ett fåtal tas svaren med i EU-kommissionens sammanställning. EU-kommissionens enkät är på engelska, men man kan lämna sina svar på svenska om så önskas.

Claes Olson

Länk:

http://creatorsforeurope.eu/sv/