13 februari 2014

MUSIKLÄGER Popkollo växer

Popkollo kommer i år atta arrangeras på fem nya orter: Arvika, Falun, Örebro, Upplands Väsby och Svalöv. Tillsammans med föreningen IMPRA startar Popkollo dessutom den nya inriktningen jazz för tjejer 14-18 år.

Popkollo har sedan det på initiativ av Marit Bergman startades i Hultsfred 2003 arrangerat musikläger för tjejer med syfte att jämställa musikbranschen och finns från och med i år på 12 ställen runtom i landet. Fyra av de fem nya orterna har tillkommit genom ett spridningsprojekt som pågick under 2013 med syfte att tillgängliggöra Popkollo för fler musikintresserade tjejer, men även för de som vill bli arrangörer.

– Det stora intresset för att arrangera Popkollo golvade oss lite när vi utlyste möjligheten genom spridningsprojektet, berättar Åsa Johnsen, verksamhetsansvarig. Under flera år har vi fokuserat på att bygga en stabil organisation och inte blickat så mycket utåt, helt plötsligt står femton organisationer och knackar på dörren och vill arrangera Popkollo.

– Förutom att de nya arrangörerna innebär en utökning av vår verksamhet med drygt 200 deltagarplatser, så är det framförallt tillskottet av fem nya aktörers engagemang och att vi når ut med Popkollo till platser där vi inte tidigare funnits som är den stora vinsten.

Popkollos utgångspunkt är att vara en bred introduktion till olika genres och tekniker med verksamma artister och musiker som ledare. Genom åren har Popkollo även utvecklat kollon med fördjupningar inom hiphop, elektro och metal/punk. Popkollo Jazz är det senaste tillskottet som inriktning mot en speciell genre och som arrangör står IMPRA, en förening med syfte att främja kvinnliga musiker som arbetar med improvisation inom olika genres.

På Popkollo Jazz kommer man utmana vanligt förekommande normer inom jazzen och fokusera på det roliga och kreativa i att skapa tillsammans i grupp. Kollot är en introduktion för de som är nyfikna på jazz och improvisation. Gitarristen Susanna Risberg och saxofonisten Anna Högberg besöker kollot och håller i workshops.

– Vi i IMPRA har under en längre tid sett hur Popkollo gett massor med unga tjejer möjligheten att utveckla sina musikintressen och för ett par år sedan föddes idén att starta Popkollo Jazz, berättar Annika Marmén, ansvarig för Popkollo Jazz. Jazzscenen är idag väldigt mansdominerad och vi ser behovet av att ge unga tjejer utrymme att utvecklas inom jazz och improvisation.

– Med Popkollos metoder och vår kunskap från jazzscenen skapar vi det här nya kollot och det känns otroligt spännande och kul!

Popkollo Jazz kommer att hållas på Fridhems Folkhögskola i Svalöv 14-20 juli och är för tjejer 14-18 år. Popkollo varierar i längd mellan 4-10 dagar och finns både med eller utan övernattning. I sommar arrangeras kollon i Arvika, Falun, Hultsfred, Göteborg, Katrineholm, Luleå, Malmö, Stockholm/Botkyrka, Umeå, Upplands Väsby och Örebro.

Claes Olson

Länk:

http://www.popkollo.se