13 februari 2014

DIGITALNYTT Notiser

Under fjolåret ökade streamingen i Finland med 41 procent jämfört med 2012, men är den digitala musikens andel endast hälften så stor som i Sverige och Norge. I Storbritannien får The Times prenumeranter gratis Premium-abonnemang på Spotify. Om det och mycket mer rapporterar MI / Digitalnytts redaktör Daniel Johansson.

Den digitala musiken stod 2013 för 36 procent av de totala intäkterna, rapporterar finska IFPI. Det kan jämföras med Sverige, där 75 procent av de totala intäkterna kommer från digital musik. Även om streamingen ökade med 41 procent jämfört med år 2012, har Finland en bra bit kvar till de nivåer vi har i Sverige. En undersökning visar att 71 procent av finländarna aldrig har testat en musiktjänst mot betalning.

Bandsintown håller på att utveckla en mer professionell mobilapp för aktörer i musikindustrin, främst för tour managers och artister verkar det som. Det handlar inte bara om generell turnéinformation, utan mer om att kunna planera och styra sitt arbete med hjälp av appen. Just nu har de en kort enkät uppe där artister och managers får tycka till om vad de skulle vilja ha i appen: https://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=u35TjIE%2f6P4XblkZyR%2fejy9ZJFLJvdGeYUD3qvULxpg%3d

Spotify har infört funktionen att kunna sätta en enskild låt på evig repetition. Användare kan nu välja mellan No Repeat, Repeat All och Repeat One.

En av grundarna till The Pirate Bay, Peter Sunde Kolmisoppi, har ansökt om resning i HD, gällande domen från 2010. Skälet anges vara nya rättsfall i tagits upp av EU-domstolen under den senaste tiden.

Shazam har fått ytterligare 125 miljoner kronor i riskkapital. Appen har 88 miljoner användare i över 200 länder.

iTunes Radio har lanserats i Australien. Närmast på tur står Kanada, Storbritannien och Nya Zealand.

Alla prenumeranter av brittiska The Times, har blivit erbjudna ett gratis Premium-abonnemang på Spotify under ett års tid. Rupert Murdock verkar nöjd, i en tweet säger han: ”Great partnership between Spotify and Times of London. Fabulous tone quality. I link Spotify to my jambox.”

Daniel Johansson