4 februari 2014

ANKARE Ingemar Magnusson ger sig inte

Att driva skivbutik är 2014 en utmaning. En trevlig sådan, tycker Ingemar Magnusson, som efter 30 år i skivbutik nu gör en ny satsning i Falun.

Skrattet. Skämten. Den enorma kärleken till musik och i synnerhet musik på skiva. Jag träffade första gången Ingemar Magnusson via vår gemensamma bekant Per Bjurman i Borlänge i mitten av 80-talet. Medan Bjurman reste vidare till New York och rockvärlden blev Magnusson trogen. Från början var han därför synonym med skivbutiker och Dalarna. På senare år är han rentav ett ankare bland skivbutiksägare överhuvudtaget, de är som bekant relativt få numera.

Efter starten med Haga Skivbörs i hemstaden 1984 har Ingemar senare framförallt jobbat i och senare drivit dalavarianten av butiksnamnet Folk & Rock. I Falun startar han i dagarna en filial med adress Åsgatan 29, det blir då en återkomst, åren 2004 och 2007 hade han en butik i staden med fick till sist ge upp.

Den givna första frågan, varför ny skivbutik i dessa dagar?

– ”Tillfället gör tjuven”, jag har fått tag i en intressant lokal med okej läge
och hyra, samtidigt som jag lyckats anställa en tidigare anställd  med lite ekonomisk hjälp, så det känns som jag inte tar en alltför stor risk
trots att branschen är tuffare än någonsin.

Hur kom du först i butikssammanhanget?

Jag startade tartade Haga skivbörs 1984, sen började jag med lite nytt och kom i kontakt med Border Music i Göteborg som just då börjat starta
upp butiker, och det ledde till att de öppnade butik i Borlänge centrum julen 1986 med mig som anställd.

Hur ser situationen ut för butiker 2014, mer generellt?

– Att vinylen kommit tillbaka är ju roligt och kan på sikt leda till att även yngre
uppskattar musik i fysisk form, roligt också att vissa bolag som Sony satsar och tar fram jättefina produkter
till kanonpris, mest negativa just nu är nog att bankerna blivit omöjliga att ha att göra med, sagt till
mig rakt i ansiktet att de inte tror på min bransch…Det har blivit överdrivet ängsligt från många håll.

Vilka har varit dina favoritbutiker genom åren?

De skivbutiker jag har bästa minnena från är ju när man började handla musik, åkte till Stockholm och köpte skivor som Mats Olsson tipsat om, i butiker som Gamla Stans skivhandel, Pet Sounds och 55:ans skivbörs (som jag även grossade lite importskivor från när jag öppnade eget), Folk å Rock i Göteborg,
samt på senare år Sounds i New York, en butik jag drömt om att få ta över, fast den gått ner sig sista åren.

Du har alltid haft ett brett sortiment?

– Jag ser det som en skyldighet att ha åtminstone lite musik från varje årtionde och genre. Kommer det in en dam och vill ha en platta med Towa Carson så ska det också finnas en sådan. Det finns helt enkelt en sorts yrkesstolthet i att ha ett brett sortiment och inte bara det som för tillfället toppar listorna.

Hur ser framtidsplanen ut på längre sikt?

– Jag är inte typen som pensionerar mig utan jag kommer att hålla på med skivor i någon form så länge jag lever.

Ett ankare har talat. Det tackar vi evigt skivsugna för.

Lars Nylin